Peste 150 de profesioniști din domeniul cultural cer ministrului Bogdan Gheorghiu să-și ceară scuze pentru „manipularea opiniei publice”

Apropo.ro / 15.01.2021, 18:21
Peste 150 de profesioniști din domeniul cultural cer ministrului Bogdan Gheorghiu să-și ceară scuze pentru

Peste 150 de profesioniști din domeniul cultural le-au transmis o scrisoare deschisă președintelui Klaus Iohannis și premierului Florin Cîțu pentru a atrage atenția asupra gravei crize în care se află acest sector și pentru a cere ministrului de resort, Bogdan Gheorghiu, să-și  ceară scuze, pentru „manipularea opiniei publice”.

„De la începutul pandemiei, Ministerul Culturii nu a reușit să pună în practică o politică de sprijinire a culturii și a industriilor creative. Nu s-a făcut nimic substanțial în sprijinul lucrătorilor, creatorilor și a companiilor din domeniu. Mii de oameni își văd amenințate ocupația, teatrele, galeriile și trupele independente sunt în pericol existențial, festivalurile de toate genurile sunt anulate, la Centrul Național al Cinematografiei nu s-a mai organizat niciun concurs de proiecte, producția de film s-a prăbușit, iar cinematografele sunt în pragul falimentului”, se arată în documentul publicat pe petitieonline.com.

„Ce face Ministrul Culturii, domnul Bogdan Gheorghiu, în acest context? Mai întâi, încearcă să-l discrediteze pe regizorul Alexander Nanau care – pe 12 ianuarie – a tras un semnal de alarmă, refuzând să primească o distincție oferită de către Președintele României, domnul Klaus Iohannis. Ministrul scoate din raft dosarele cu finanțările obținute de filmul domnului Nanau începând cu anul 2016, ca și cum ar fi vorba de sume acordate prin grația domnului Gheorghiu, iar petentul și-ar fi pierdut astfel dreptul de a protesta. Atacă un om care contribuie la prestigiul internațional al culturii române și implicit al României, dar evită fondul problemei… Apoi înșiră o listă de fonduri alocate culturii în 2020, dintre care majoritatea funcționează chinuit de ani de zile, ca și cum ar fi vorba de formule de sprijin pe care Ministerul le-a creat în contextul pandemiei. A doua zi, pe 14 ianuarie, domnul Ministru continuă să manipuleze opinia publică și declară că Ministerul Culturii și-a încheiat misiunea, trimițând către alte ministere o propunere de ajutor pentru domeniul de care se ocupă. Restul nu mai e treaba dumnealui. Continuă, spunând că nu vrea să preia de la Ministerul Economiei o schemă de ajutor pentru cinematografie, pentru că aceasta l-ar obliga să ia bani de la teatre. Ori schema în cauză se bazează pe un buget propriu deja alocat. E greu de spus cât e vorba de incompetență și în ce măsură este minciună”, spun semnatarii documentului, publicat vineri, chiar de Ziua Culturii Naționale.

Aceștia cer cu această ocazie, „în fruntea Ministerului Culturii oameni competenți, care nu îi disprețuiesc pe cei care lucrează în domeniu și care pricep problemele cu care aceștia se confruntă”.

„Cerem ca Ministrul Culturii să își ceară public scuze pentru că a manipulat intenționat opinia publică, din poziția de ministru al unui stat european. Nu putem accepta să fim reprezentați de către un om politic care compromite misiunea Ministerului Culturii și mecanismele sale”, se încheie documentul, semnat de personalități precum cineaștii Alexandru Solomon, Andrei Ujică, Florin Iepan, Tudor Giurgiu, Adina Pintilie, regizoarea Gianina Cărbunariu, actorii Victor Rebengiuc și Mariana Mihuț, Ana Ularu, Mihai Călin.

CITEȘTE ȘI: Ministerul Culturii, despre criticile aduse de Alexander Nanau: „Răuvoitoare și lipsite de temei”

Alexander Nanau refuză Medalia „Meritul Cultural” conferită de Iohannis, care vine în „cel mai cinic moment”

FOTO: Profimedia Images