Poate sunetul să circule sub apă?

De: Dragos Tanase / 31.05.2016, 00:00
Poate sunetul să circule sub apă?
Toate sunetele sunt provocate de mișcări foarte rapide, în față și în spate, numite vibrații. Vibrațiile sunt sursa tuturor sunetelor.

Sunetul călătorește de la un obiect care le emite, printr-un mediu purtător sau purtător de sunet. Acesta poate fi solid, lichid sau gazos.

Sunetul pleacă de la elementul care emite vibrațiile către urechile noastre cu ajutorul undelor de compresie din aer. Elementul care vibrează împinge mici particule de aer, odată cu sunetul, care trec prin compresie – sau sunt adunate împreună.

Pe măsură ce se mișcă înapoi, sunetul lasă un loc în care sunt mai puține particule. Aerul eliminat crează o expansiune. Undele sonore sunt alcătuite din astfel de compresii și expansiuni ale aerului.

Sunetul nu călătorește la fel și prin apă, ci de 4 ori mai rapid decât o face prin aer. Sunetul călătorește cu 335 m/s. În apa de mare, sunetul parcurge aproape 1.463 de metri într-o secundă.

Faptul că sunetul circulă prin apă îl ajută pe om. Vapoarele și submarinele sunt echipate cu dispozitive sonice, care măsoară adâncimea apei și arată direcția și distanța altor nave sau pietre.

Oamenii pot afla adâncimea apei de sub un vas, trimițând un puls brusc de sunet, printr-un difuzor subacvatic. Apoi, calculează timpul în care sunetul se întoarce, sub formă de ecou, de pe fundul apei.

Ca să localizeze alte vase sau stânci, oamenii trimit pulsurile de sunet pe traseu orizontal și ascultă ecourile. Direcție în care se duc ele și distanța va fi și ea descoperită atunci.