Povestea celor mai mari lăutari români

De: Manuela Stoicescu / 25.10.2013, 17:10
O incursiune in lumea marilor lautari de ieri, de azi si de oricand.

Zavaidoc, Ionel Tudorache, Faramita Lambru si Romica Puceanu sunt doar cateva nume dintr-o lunga serie de lautari ce au inveselit atmosfera de pahar de prin carciumile din vechiul Bucuresti.

Reducand intreaga lista a marilor nostri lautari din toate regiunile putem face un mic clasament al celor care au ramas intipariti in istoria muzicii autohtone si ne fac sa le ducem dorul la fiecare paharel si moment de veselie.

Zavaidoc

Unul dintre cei mai celebri, daca nu cel mai celebru dintre toti muzicantii este fara doar si poate Zavaidoc, pitestean nascut pe 8 martie 1896 si decedat in anul 1945.

Marin Teodorescu, pe numele sau real, era fiul vestitului lautar Tanase Teodorescu, tambalist si violonist, care se pare ca isi lua copii la fiecare nunta, obicei ce mai mult ca sigur la orientat pe tanarul Zavaidoc spre cariera petrecareata.

Cei ce au vrut sa puna pe hartie viata marelui lautar au intampinat numeroase probleme deoarece foarte multe date exacte despre viata si activitatea lui nu au existat. Cert este ca primele insemnari despre Marin Teodorescu provin de pe vremea cand inveselea soldatii romani de pe front, spectacole printre care se numara si cel dat cu ocazia decorarii Ecaterinei Teodoroiu, eveniment la care animator era nimeni altul decat George Enescu.

Devenit deja celebru, Zavaidoc era dorit pretutindeni, atat in carciumi precum si pe marile scene de opera, datorita vocii a fost adesea rugat sa devina tenor.

Venirea lui Zavaidoc in Bucuresti se datoreaza unei drame – ramas orfan ajunge in Bucuresti alaturi de fratele Vasile si sora Zoe si formeaza taraful Fratii Zavaidoc. Vasile cânta la vioara, Marin la chitara, Zoe la acordeon.

Marea curiozitate a admiratorilor a fost originea supranumelui de Zavaidoc. „Nasul” lui Marin este un generalul roman Traian Mosoiu, ce l-a botezat dupa un regionalism – „zavaidoaca” – ce inca se mai utilizeaza in Teleorman cu sensul de „nabadaios”.

Fiind ruinat si lasat fara casa din cauza razboiului, Zavaidoc cade la pat si face nefrita. Se interneaza la Spitalul Filantropia din Bucuresti in 31 decembrie 1944, dupa care orbeste si traieste in chinuri pana la sfarsitul vietii – 13 ianuarie 1945.

 

Ionel Tudorache

 

Ionel Tudorache este fondatorul si liderul tarafului cu acelasi nume, in care interpreteaza la voce si acordeon alaturi de:

Relu Prodan – vioara

Titi Taba – tambal

Ciprian Tudorache – chitara

Minel Lupu – contrabas

Cel ce si-a dovedit inca din copilarie pasiunea pentru acordeon (deoarece inca din acele vremuri canta la acelasi instrument) a inregistrat la Electrecord celebrul album de suferinta „La Chilia-n Port”, iar piesa ce da numele albumului a fost folosita la ecranizarea romanului scris de Marin Preda, „Cel mai iubit dintre pamanteni”, aflat in regia lui Serban Marinescu, in care au interpretat nume celebre ale cinematografiei romanesti: Gheorghe Dinica, Victor Rebenciug si Maia Morgenstern.


 

 
 

 

Faramita Lambru

Este unul dintre cei mai buni acordeonisti dar si interpreti ce a acompaniat multi alti cantareti de muzica lautareasca precum Maria Tanase, Ileana Sararoiu sau Dona Dumitru Siminica.

Iata si o lista cu titlurile a doar cateva dintre realizarile lui faramita Lambru:

La calul balan

La crama din Dragasani

Sapte vai si-o vale adânca

Am iubit si-am sa iubesc

Inel, inel de aur

Hora lui Faramita

Balalau

Coboara, Puica, Coboara

Cine are fata mare

Lasai boii sa mai pasca

 

Dona Dumitru Siminica

La fel ca Zavaidoc, Dona Dumitru Siminica provine dintr-o familie de muzicieni. Este unul dintre cei mai apreciati interpreti ai acestui secol atat datorita talentului exceptional in a manui violoncelul dar si datorita repertoriului ce acopera mai multe genuri muzicale, nu numai cantece lautaresti.

Stilul unic de interpretare pare a fi inspirat din vechile cantece de salon, iar datorita repertoriului de excelenta a reusit sa impuna numele familiei atat pe scenele autohtone si si pe cele internationale.


Romica Puceanu

 


Este fara indoiala una dintre cele mai mari cantarete ale muzicii lautaresti ce a cazut victima regimului de conducere care a impiedicat-o sa-si castige faima peste hotare.

Este foarte posibil ca talentul ei si posesia unei voci complet unice sa-i fi adus un renume comparabil cu alte personalitati ale muzicii internationale precum Cesaria Evora.

Din pacate Romica Puceanu a incetat din viata mult mai devreme in urma unui grav accident rutier petrecut in Bucuresti.