Premiile Gopo 2021: „Colectiv”, desemnat cel mai bun film. Alexander Nanau ia și premiul pentru regie

De: Nicoleta Lepădatu / 30.06.2021, 06:35
Premiile Gopo 2021: „Colectiv”, desemnat cel mai bun film. Alexander Nanau ia și premiul pentru regie

Premiile Gopo 2021: „colectiv”, în regia lui Alexander Nanau a fost desemnat cel mai bun lungmetraj. De altfel, Alexander Nanau a luat și premiul pentru regie. În competiție au întrat 87 de filme românești lansate în cinematografe, la festivaluri naționale și internaționale sau pe platforme VOD în 2020.

Aceasta reprezintă o recunoaștere și în România a valorii documentarului nominalizat de două ori la Oscar 2021, la categoriile „cel mai bun film internațional” și „cel mai bun documentar”.  „colectiv” a câștiga recent competiția LUX Audience Award. Documentarul românesc a devansat peliculele „Corpus Christi” și „Another Round” și a fost desemnat, de europarlamentari și de cetățenii continentului, ca fiind cel mai bun film european.

Iată și alți câștigători ai premiilor Gopo:

Cel mai bun film documentar: „Acasă” (regia Radu Ciorniciuc)

Cea mai bună actriță într-un rol principal: Diana Cavallioti, pentru filmul „5 minute”

Cel mai bun actor într-un rol principal: Mihai Călin, pentru filmul „5 minute”

Cel mai bun actor în rol secundar: Emanuel Pârvu, filmul „5 minute”

Cea mai bună actriță într-un rol secundar: Elvira Deatcu, pentru rolul din filmul „5 minute”

Cele mai bune decoruri: Irina Moscu, pentru filmul „Tipografic Majuscul”

Cel mai bun scenariu: Dorian Boguță și Loredana Novak, pentru filmul „Urma”

Cele mai bune costume: Mălina Ionescu, pentru filmul „Urma”

Cea mai bună imagine: Oleg Mutu, pentru filmul „Dragoste 2. America”

Premiul pentru întreaga carieră: Costel Constantin

Pictor scenograf și designer vestimentar de renume, Doina Levintza a primit premiul pentru întreaga activitate la cea de-a 15-a ediție a galei Gopo.

16 lungmetraje s-au aflat pe lista de propuneri pentru nominalizările categoriei „cel mai bun film”, dintre care opt de ficțiune, printre care se numără „Tipografic majuscul” (r. Radu Jude), „5 minute” (r. Dan Chișu), „Dragoste 2. America” (r. Florin Șerban), „Ivana cea groaznică” (r. Ivana Mladenovic), „Urma” (r. Dorian Boguță) și „Miami Bici” (r. Jesus del Cerro), și opt documentare, din care pot fi menționate titluri precum „colectiv” (r. Alexander Nanau), „Acasă” (r .Radu Ciorniciuc), „Totul nu va fi bine” (r. Adrian Pîrvu și Helena Maksyom).

La categoria „cea mai bună actriță într-un rol principal” au concurat Diana Cavallioti („5 minute”), Ivana Mladenovic  („Ivana cea groaznică”) și Irina Rădulescu („Urma”), în timp ce Igor Babiac („Dragoste 2. America”), Mihai Călin („5 minute”), Șerban Lazarovici („Tipografic majuscul”), și Teodor Corban („Urma”) au fost nominalizați la premiul Gopo pentru cel mai bun rol principal masculin.

Foto: Profimedia images

CITEȘTE ȘI: Cele mai bune filme europene nominalizate la Gopo se văd gratuit pe TIFF Unlimited