Primul burger din carne artificială

De: Marian Andrei / 05.08.2013, 12:20
Primul burger din carne artificială
Vă aduceți aminte de savuroasa comedie cu Louis de Funes din 1976, Aripioară sau picior? Personajul interpretat de Funes, o somitate în domeniul gastronomiei, se lupta cu patronii restaurantelor care ofereau servicii execrabile, dar și cu consorțiul Tricatel, care fabrica alimente din... petrol.

În ziua de azi datele problemei s-au schimbat radical, criza alimentară este în floare, pământul este, după unele păreri, suprapopulat, astfel că mâncarea „artificială” este un deziderat.

În aceste condiții, anunțul că la Londra va fi gătit azi primul burger făcut din carne artificială nu este de nebăgat în seamă, mai ales de comunitatea științifică.

Deși la prima vedere pare o bucată de carne obișnuită, este vorba de o aglomerare de fibre musculare de vită, obținute în eprubetă, din celule stem. Carnea artificială este creația unei echipe de cercetători olandezi, de la Universitatea din Maastricht. Nu are gust sau miros, așa că  savanții i-au adăugat caramel, șofran și pesmet, iar pentru culoare suc de sfeclă roșie.

Burgerul va fi pregătit chiar de șeful echipei de savanți, iar primii care vor avea privilegiul să guste burgerul vor fi un jurnalist și sponsorul proiectului.

Specialiștii olandezi cred că au găsit soluția pentru eradicarea foametei la nivel mondial. Carnea de laborator fi un câștig și pentru mediu, având în vedere că sectorul creșterii bovinelor este răspunzător de o cincime din emisiile de gaze cu efect de seră la nivel mondial, mai mult decât poluarea produsă de automobile. Acesta ar putea fi începutul unei revoluții alimentare pentru omenire.

Vegetarienii și militanții pentru drepturile animalelor nu pot decât să se bucure că a fost inventată carnea artificială. În schimb, mulți se întreabă care sunt riscurile consumului pentru sănătatea oamenilor. Succesul noului produs depinde de cât de mult seamănă ca gust și textură cu originalul.

Carnea de laborator ar putea ajunge în supermarketuri în 10 sau 20 de ani. Dar asta numai dacă autoritățile vor stabili că produsul este sigur pentru consum și că are o valoare nutrițională similară cu cea a cărnii naturale.