Primul tweet al lui Jack Dorsey, fondatorul Twitter, a fost vândut ca NFT pentru 2,9 milioane de dolari

De: Ana Obretin / 23.03.2021, 09:30
Primul tweet al lui Jack Dorsey, fondatorul Twitter, a fost vândut ca NFT pentru 2,9 milioane de dolari

Primul tweet scris de Jack Dorsey, fondatorul platformei Twitter, a fost vândut ca NFT pentru 2,9 milioane de dolari, unui om de afaceri din Malaysia, Sina Estavi. Tweet-ul „tocmai îmi configurez contul de twttr” („just setting up my twttr”) a fost publicat pe 21 martie 2006 și a fost scos la licitație de Dorsey în scop caritabil, sub formă de jeton nefungibil (Token Non-Fungible, care autentifică autorul folosind o semnătură digitală criptată).

Sina Estavi a comparat achiziția, făcută prin intermediul criptomonedei Ethereum, cu cumpărarea unui tablou extrem de valoros, precum „Mona Lisa”.

Token-urile nefungibile sunt instrumente digitale unice care pot reprezenta dreptul de proprietate, de acces sau pot confirma originalitatea, autenticitatea în domeniul artelor digitale, astfel că produsul astfel achiziționat nu poate fi duplicat, piratat.

Tweet-ul a fost vândut pe platforma online Valuables, care este deținută de compania americană Cent, ce primește 5% din încasări, potrivit BBC.

Postarea va rămâne disponibilă public pe Twitter chiar și după ce a fost scoasă la licitație. Totuși, Estavi va primi un certificat semnat digital și verificat de Jack Dorsey, precum și metadatele tweet-ului original. Experții în social media prezic faptul că vânzarea de tweet-uri și alte mesaje online ale oamenilor celebri va deveni din ce în ce mai populară, similar vechilor autografe.

La începutul lunii martie, în prima licitație de artă digitală organizată de prestigioasa casă Christie’s, o lucrare a unui artist american necunoscut publicului larg, Beeple, a fost vândută ca NFT pentru 69,3 milioane de dolari.  Pe numele real Mike Winkelmann, artistul a devenit al treilea cel mai scump artist în viață, după David Hockney („Portrait of an artist”) și, respectiv, Jeff Koons („Rabbit”).

CITEȘTE ȘI: Delia, primul artist din România care lansează un NFT

Cum a câștigat iubita lui Elon Musk 6 milioane de dolari în 20 de minute cu NFT-uri

Un documentar despre Holocaust, nominalizat la Oscar, va fi primul film lansat ca NFT

Trupa Kings of Leon, despre noul ei album vândut ca NFT și despre cariere solo

Foto: Profimedia Images