Prințesa Diana: fiii săi, Wiliam și Harry, spun că aceasta a fost trădată de BBC prin interviul lui Martin Bashir

De: Ana Obretin / 21.05.2021, 11:03
Prințesa Diana: fiii săi, Wiliam și Harry, spun că aceasta a fost trădată de BBC prin interviul lui Martin Bashir

Prinții William și Harry au criticat, joi seară, BBC, după publicarea concluziilor unui  raport privind interviul exploziv acordat de mama lor, prințesa Diana, în 1995, jurnalistului Martin Bashir.

Ducii William de Cambridge și Harry de Sussex i-au mulțumit fostului judecător al Curții Supreme John Dyson pentru raportul independent publicat joi, în care sunt denunțate metodele „înșelătoare” folosite de jurnalist pentru a obține acel interviu cu mama lor, Lady Di. 

„Interviul a contribuit foarte mult la înrăutățirea relației dintre părinții mei și de atunci a rănit numeroase alte persoane”, a spus prințul William într-o înregistrare video publicată pe rețelele de socializare online. „În opinia mea, modul înșelător în care s-a desfășurat interviul a influențat semnificativ ceea ce a spus mama mea”, a declarat William. 

„Ceea ce mă întristează cel mai mult este că, dacă BBC ar fi investigat în mod corespunzător plângerile și chestiunile despre care s-a vorbit pentru prima dată în 1995, mama mea ar fi știut că a fost înșelată”, a mai spus prințul William. „A fost trădată nu doar de un jurnalist necinstit, ci și de conducerea BBC, care s-a uitat în altă parte în loc să pună întrebări dure”, a continuat prințul William, care a mai spus că este de părere că „interviul nu ar mai trebui să fie niciodată difuzat”.

„Mama noastră a fost o femeie incredibilă, care și-a pus viața în slujba altora”, a scris prințul Harry într-o declarație de presă.

„A fost rezistentă, curajoasă și sinceră, fără îndoială”, a continuat Harry. „Consecințele acestei culturi și ale practicilor lipsite de etică au costat-o, în cele din urmă, viața (…) Ceea ce mă îngrijorează profund este că acest tip de practici – și altele mai grave – încă predomină astăzi”.

Martin Bashir recunoaște că a folosit metode „înșelătoare” pentru a obține interviul cu prințesa Diana

În 1995, 23 de milioane de oameni urmăreau cu sufletul la gură interviul difuzat în emisiunea „Panorama” de pe BBC. Printre altele, în acel interviu, Lady Diana a susținut că existau „trei persoane” în mariajul ei, referindu-se la relația ambiguă pe care prințul Charles o avea cu Camilla Parker Bowles, actuala lui soție. În 1996, BBC a făcut o anchetă internă privind interviul, fără a trage concluzii majore.

Joi, jurnalistul britanic Martin Bashir și-a cerut scuze pentru metodele „înșelătoare” folosite. Potrivit raportului independent, el a manipulat-o pe prințesă astfel încât aceasta să creadă că bona fiilor săi fusese însărcinată de prințul Charles să o spioneze. Martin Bashir ar fi falsificat documente pe care le-a arătat apoi fratelui prințesei Diana, Charles Spencer, care ar fi determinat-o pe mama lui William și Harry să fie de acord cu acest interviu.

„A fost un lucru stupid și este un act pe care îl regret profund”, a declarat jurnalistul în vârstă de 58 de ani.

La rândul său, Tim Davie, directorul general al BBC, a dat asigurări că „a acceptat concluziile” acestei anchete și și-a cerut și el scuze: „Este clar că procesul de obținere a interviului nu a fost la înălțimea a ceea ce publicul are dreptul să se aștepte”.

Martin Bashir, care nu a mai lucrat pentru BBC din 2016, a preferat să concluzioneze despre prințesa Diana, decedată în 1997: „A deschis calea abordând atât de multe dintre aceste probleme și de aceea voi fi mereu foarte mândru de acest interviu”.

CITEȘTE ȘI: Un musical despre prințesa Diana are lansarea pe Netflix înainte de cea pe Broadway

Meghan Markle: Familia regală a avut un „rol activ” în „perpetuarea minciunilor”

Prințul Harry și Meghan Markle nu își vor relua angajamentele oficiale ca membri ai familiei regale

Foto: Profimedia Images