„R.M.N.”, de Cristian Mungiu, în selecția Festivalului de Film de la New York

De: Ana Obretin / 10.08.2022, 14:12
„R.M.N.”, de Cristian Mungiu, în selecția Festivalului de Film de la New York

Lungmetrajul „R.M.N.”, de Cristian Mungiu, va fi prezentat în selecția principală a Festivalului de Film de la New York, aflat anul acesta la ediție aniversară, a 60-a.

„R.M.N.”, cel mai recent film al regizorului Cristian Mungiu, a avut premiera mondială în competiția oficială a Festivalului de la Cannes 2022.

În preajma Crăciunului, Matthias se întoarce de la muncă din Germania în satul său natal transilvănean, preocupat de copilul care crește fără el (Rudi), de femeia pe care o iubește în taină (Csilla) și de tatăl rămas singur (Otto). Încearcă să se implice mai mult în educația băiatului rămas prea mult doar în grija mamei (Ana) și să-l dezbare de spaimele nedeslușite care l-au cuprins. Când la mica fabrică pe care o conduce Csilla sunt angajați câțiva muncitori noi, pacea celor din comună se tulbură, spaimele îi cuprind deopotrivă și pe adulți, iar frustrările, conflictele și pulsiunile irump la suprafață prin pojghița subțire de aparentă înțelegere și calm.

Anul acesta, Festivalul de la New York marchează ediția aniversară cu 32 de filme în selecția principală și o serie de povești despre orașul american, inclusiv drama regizorului James Gray , „Armageddon Time” și documentarul Laurei Poitras “All the Beauty and the Bloodshed”, despre lupta artistei Nan Goldin cu familia Sackler.

Film at Lincoln Center, care organizează festivalul anual, a anunțat marți programul acestui an. Proiecțiile de gală sunt în special centrate pe New York, începând cu filmul de deschidere anunțat anterior, de Noah Baumbach, un obișnuit al evenimentului. El își va prezenta adaptarea cinematografică a romanului lui Don DeLillo „White Noise” la scurt timp după premiera la Festivalul de Film de la Veneția.

„Armageddon Time” al lui Gray va fi proiectat ca parte a sărbătoririi a 60 de ani de la festival. Filmul, care a avut premiera în mai la Festivalul de la Cannes, se inspiră din copilăria lui Gray în cartierul Queens al anilor 1980. În rolurile principale sunt Anthony Hopkins, Jeremy Strong și Anne Hathaway.

Din selecție mai fac parte anticipatul „TÁR” al lui Todd Field, cu Cate Blanchett în rolul unei compozitoare de renume mondial; „Master Gardner”, de Paul Schrader, cu Joel Edgerton, „The Eternal Daughter”, de Joanna Hogg, cu Tilda Swinton; „A Couple”, de Frederick Wiseman, o dramă monolog bazată pe scrisorile lui Lev Tolstoi și ale soției sale, contesei Sophia Behrs.

Lista completă a filmelor din selecția principală a Festivalului de la New York se găsește AICI.

Festivalul de Film de la New York are loc în perioada 30 septembrie – 16 octombrie. 

CITEȘTE ȘI: Filme semnate de Sebastian Lelio, Hong Sang-soo, Ulrich Seidl, în competiție la Festivalul de la San Sebastian

Foto: Profimedia Images