„R.M.N.”, de Cristian Mungiu, prezentat la Cannes, de vineri, în cinematografele românești

De: Ana Obretin / 03.06.2022, 15:13
„R.M.N.”, de Cristian Mungiu, prezentat la Cannes, de vineri, în cinematografele românești

„R.M.N.”, cel mai recent lungmetraj al regizorului Cristian Mungiu, care a fost selecționat în competiția oficială a Festivalului de la Cannes 2022, poate fi vizionat de vineri în cinematografele românești.

În preajma Crăciunului, Matthias se întoarce de la muncă din Germania în satul său natal transilvănean, preocupat de copilul care crește fără el (Rudi), de femeia pe care o iubește în taină (Csilla) și de tatăl rămas singur (Otto). Încearcă să se implice mai mult în educația băiatului rămas prea mult doar în grija mamei (Ana) și să-l dezbare de spaimele nedeslușite care l-au cuprins. Când la mica fabrică pe care o conduce Csilla sunt angajați câțiva muncitori noi, pacea celor din comună se tulbură, spaimele îi cuprind deopotrivă și pe adulți, iar frustrările, conflictele și pulsiunile irump la suprafață prin pojghița subțire de aparentă înțelegere și calm.

O poveste despre resorturile profunde ale comportamentului uman în fața realităților care îl suprind, despre relația cu celălalt și despre felul în care ne raportăm cu toții astăzi la un viitor neliniștitor, se arată într-un comunicat remis Apropo.

Vezi trailerul filmului mai jos:

CITEȘTE ȘI: Top 10 festivaluri de film celebre

Filmul îi are în rolurile principale pe actorii Marin Grigore și Judith State, iar alte roluri sunt interpretate de actori profesioniști, ca Macrina Bârlădeanu, Orsolya Moldován, András Hatházi și Deák Zoltán, dar și neprofesioniști.

Imaginea este semnată de Tudor Vladimir Panduru („Bacalaureat”, „Malmkrog”), scenografia, de Simona Pădurețu („Bacalaureat”, „Tata Mută Munții”), iar montajul, de Mircea Olteanu („După Dealuri”, „Amintiri din Epoca de Aur”).

Filmul este produs de Mobra Films și coprodus de Why Not Productions, Wild Bunch International, France 3 Cinéma și Le Pacte din Franța, Les Films du Fleuve (Belgia), Filmgate Films și Film i Väst (Suedia), cu sprijinul Canal+, France Télévisions, Ciné+, finanțat de Centrul Național al Cinematografiei din România și susținut de Eurimages.

Filmările au fost reallizate în perioada noiembrie 2021 – ianuarie 2022, în principal în satul Rimetea din județul Alba dar și în alte localități din Transilvania.

Cristian Mungiu a fost premiat, în 2007, pentru „4 luni 3 săptămâni și 2 zile”, cu Palme d’Or la Cannes. La același festival,„După Dealuri” a fost recompensat, în 2012, pentru cel mai bun scenariu și pentru cea mai bună interpretare feminină, iar „Bacalaureat” a fost recompensat pentru cea mai bună regie în 2016.

CITEȘTE ȘI: Cannes 2021: “La Civil”, de Teodora Ana Mihai, produs de Cristian Mungiu, premiat în secțiunea Un Certain Regard

Cannes 2021: „Titane”, premiat cu Palme d´Or; Julia Ducournau, abia a doua regizoare care câștigă marele premiu

Foto: Mobra Films