Cannes 2021: „Titane”, premiat cu Palme d´Or; Julia Ducournau, abia a doua regizoare care câștigă marele premiu

De: Ana Obretin / 17.07.2021, 23:44
Cannes 2021:

Lungmetrajul „Titane” a fost premiat cu Palme d’Or, Julia Ducournau a devenit abia a doua regizoare care a obținut marele trofeu la Festivalul de la Cannes, dar ceremonia a fost umbrită, în mod comic, de președintele juriului, cineastul american Spike Lee, care a dezvăluit accidental câștigătorul încă de la începutul serii.

Haosul a domnit la ceremonia de decernare a premiilor competiției oficiale a Festivalului Internațional de Film de la Cannes de anul acesta. Maestrul de ceremonii a încercat să râdă de gafă și să uite că s-a întâmplat, dar, având în vedere că marele trofeu de la Cannes a fost dezvăluit prematur, restul evenimentului a căpătat o notă bizară.

Atunci când a venit momentul anunțului oficial al câștigătorului Palme d’Or, Lee și-a recunoscut greșeala. „În 63 de ani de viață, am învățat că oamenii au o a doua șansă, aceasta este a doua mea șansă”, a spus el. „Îmi cer scuze pentru că am dat totul peste cap. Am eliminat mult din suspans, dar nu a fost intenționat”.

Cu toate acestea, Lee a trebuit să fie oprit să dezvăluie câștigătorul, înainte ca actrița Sharon Stone să îl anunțe, conform programului.

„Titane”, drama fantastică extremă a Juliei Ducournau, combină scene de horror corporal, filme de răzbunare feminine și obsesii pentru mașini în ceea ce este, probabil, cel mai radical film din competiția de la Cannes din acest an.

Julia Ducournau este abia a doua femeie câștigătoare a trofeului Palme d´Or

Anterior, singura femeie care a primit Palme d’Or la Cannes a fost Jane Campion, în 1993, pentru „The Piano”.

Cea de-a 74-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes a debutat pe 6 iulie, cu două luni mai târziu decât de obicei, pe fondul restricțiilor legate de pandemie. Festivalul de anul trecut a fost anulat din cauza COVID-19.

Lee, care a participat la Cannes cu filme precum „BlacKkKlansman” (2019) și „Do The Right Thing” (1989), este prima persoană de culoare aleasă președinte al juriului de la Cannes, care, anul acesta, a fost primul din istoria evenimentului unde majoritatea juraților au fost femei.

Lista completă a câștigătorilor Festivalului de Film de la Cannes:

Palme d’Or: „Titane”

Marele Premiu: Asghar Farhadi, pentru „A Hero”, și Juho Kuosmanen, pentru „Compartment No. 6″

Cel mai bun regizor: Leos Carox, „Annette”

Cel mai bun scenariu: Hamaguchi Ryusuke și Takamasa Oe, „Drive My Car”

Cea mai bună actriță: Renate Reinste, „The Worst Person in the World”

Premiul juriului: „Memoria”, de Apichatpong Weerasethakul, și „Ahed’s Knee”, de Nadav Lapid

Cel mai bun actor: Caleb Landry Jones, „Nitram”

Palme d´Or onorific: Marco Bellocchio

Camera d’Or: „Murina”, Antoneta Alamat Kusijanovic

CITEȘTE ȘI: Cannes 2021: „The French Dispatch”, de Wes Anderson, ovaționat nouă minute la premieră (VIDEO)

Cannes 2021: Catherine Deneuve ovaționată pentru întoarcerea la festival

Foto: Profimedia Images