Regizoarea Chloé Zhao scrie istorie la Palm Springs International Film Festival

De: Ana Obretin / 26.01.2021, 10:38
Regizoarea Chloé Zhao scrie istorie la Palm Springs International Film Festival

Chloé Zhao a devenit prima femeie din istoria Festivalului de Film din Palm Springs care a fost onorată cu premiul pentru cel mai bun regizor al anului.

Zhao, în vârstă de 38 de ani, a primit trofeul pentru filmul „Nomadland”, cu Frances McDormand în rolul principal.

Printre câștigătorii din anii anteriori ai acestui trofeu se numără Alejandro G. Iñárritu (“Babel”, “Birdman”), Steve McQueen (“12 Years a Slave”), Alexander Payne (“Sideways”), Jason Reitman (“Up in the Air”), David O. Russell (“The Fighter”) și, cel mai recent, Quentin Tarantino (“Once Upon a Time in Hollywood”).

Președintele festivalului, Harold Matzner, a declarat: “‘Nomadland’, al regizoarei și scenaristei Chloé Zhao este un film care surprinde triumful spiritului uman”.

Zhao a câștigat deja mai multe premii pentru „Nomadland”, inclusiv cel pentru cel mai bun lungmetraj și trofeul publicului la ediția de anul acesta a Gotham Film Awards. De asemenea, New York Film Critics Circle a desemnat-o cel mai bun regizor.

CITEȘTE ȘI: Filmul „Nomadland”, de Chloé Zhao, marele câștigător la Gotham Awards 2021

Pe de altă parte, juriul Palm Springs Festival a decis să îi acorde lui Carey Mulligan premiul Internațional Star, pentru rolul Cassie Thomas din comedia neagră regizată de Emerald Fennell „Promising Young Woman”.

De asemenea, colegul său de distribuție din „Mank” Gary Oldman a primit premiul președintelui juriului,  pentru rolul scenaristului Herman J. Mankiewicz din filmul biografic.

Festivalul Internațional de Film din Palm Springs, California, a fost înființat în 1989 și este una dintre cele mai importante manifestări de profil din America de Nord. Anul acesta, din cauza pandemiei, nu a mai fost organizată o ceremonie de premiere fizică. 

CITEȘTE ȘI: Cineastul american Spike Lee a primit premiul special din partea New York Film Critics Circle

FOTO: Profimedia Images