Regizorul dublu premiat cu Oscar Asghar Farhadi, găsit vinovat de plagiat

De: Ana Obretin / 06.04.2022, 08:51
Regizorul dublu premiat cu Oscar Asghar Farhadi, găsit vinovat de plagiat

Regizorul iranian dublu premiat cu Oscar Asghar Farhadi a fost pus sub acuzare într-un dosar în care este cercetat pentru plagiat, în cazul celui mai recent film al său, „Un erou/ A Hero”.

Un tribunal din Teheran a stabilit că Farhadi a plagiat elemente cheie din documentarul „All Winners All Losers”, realizat de Azadeh Masihzadeh, o fostă studentă a sa de la facultatea de film. În plus, acesta a încălcat drepturile de autor ale lui Masihzadeh. Cazul va trece acum sub coordonarea unui al doilea judecător, a cărui decizie poate fi apoi atacată la o instanță de apel. Judecătorul poate dispune și reexaminarea cauzei, potrivit The Hollywood Reporter.

Avocatul lui Farhadi, Kaveh Rad, a scris marți pe Instagram că procurorul care se ocupă de caz a respins plângerea lui Masihzadeh prin care aceasta cerut o parte din veniturile generate de film, în cazul unui verdict de vinovăție. Rad a scris că hotărârea primului judecător ar trebui să fie „considerată parte a procesului de judecată” și nu ultimul cuvânt în această chestiune.

Un dosar separat, deschis de Mohammad Reza Shokri, fostul deținut care face subiectul documentarului lui Masihzadeh și care a susținut că reputația sa a fost afectată de filmul lui Farhadi, a fost respins de instanță.

Într-o declarație, Alexandre Mallet-Guy, de la Memento Production, care a coprodus „A Hero”, a spus că este încrezător că tribunalul va decide în cele din urmă în favoarea lui Farhadi. „Credem cu tărie că instanța va respinge solicitarea doamnei Masihzadeh, care nu poate revendica dreptul de proprietate asupra chestiunilor din domeniul public, având în vedere că povestea deținutului a fost dezvăluită atât în ​​articole de presă, cât și în reportaje TV, cu ani înainte ca documentarul doamnei Masihzadeh să fie lansat”, se arată în declarație. .

Masihzadeh contestă acest lucru, susținând că ea a cercetat singura povestea lui Shokri și că au existat doar știri locale despre cazul acestuia, care nu au fost disponibile pe scară largă.

Mallet-Guy mai susține că „povestea acestui fost deținut care a găsit aur pe stradă și l-a restituit proprietarului său este doar punctul de plecare al poveștii din ‘A Hero’. Restul este creația pură a lui Asghar”.

„A Hero” a avut premiera la Festivalul de Film de la Cannes 2021, unde a primit marele premiu al juriului

Până în prezent, a avut încasări de aproximativ 2,5 milioane de dolari în cinematografele în întreaga lume. Amazon Prime are drepturile de difuzare a filmului în SUA. Povestea este despre un bărbat, aflat în închisoare din cauza unei datorii neplătite. În timpul unei permisii de două zile, el încearcă să-și convingă creditorul să-și retragă plângerea în schimbul returnării unei părți din această datorie. El găsește o pungă cu monede de aur și decide să încerce să o returneze proprietarului său de drept. Anterior, Farhadi a recunoscut că filmul său s-a bazat pe aceeași poveste adevărată prezentată în „All Winners All Losers”, pe care Masihzadeh a dezvoltat-o ​​ca studentă la un atelier de documentare susținut de regizor. Dar acesta nu i-a acordat lui Masihzadeh credit pentru idee, susținând că a cercetat în mod independent povestea.

Farhadi a dat-o în judecată pe Masihzadeh pentru defăimare, iar Masihzadeh l-a contrazis, susținând că regizorul i-a plagiat documentarul.

Săptămâna aceasta, instanța iraniană a decis ambele procese în favoarea lui Masihzadeh, respingând dosarul privind defăimarea și găsind suficiente dovezi pentru a derula procesul de plagiat împotriva lui Farhadi.

CITEȘTE ȘI: 5 regizori celebri care și-au lansat cariera la Festivalul de la Cannes

Foto: Profimedia Images