5 regizori celebri care și-au lansat cariera la Festivalul de la Cannes

De: Nicoleta Lepădatu / 13.06.2021, 09:42
5 regizori celebri care și-au lansat cariera la Festivalul de la Cannes

Festivalul de la Cannes de anul acesta aduce un val nou de producții mult așteptate pe Riviera franceză, alături de actori și regizori celebri, în mai puțin de o lună. Cu nume precum Wes Anderson, Gaspar Noé, Sean Baker, Andrea Arnold, Paul Verhoeven, Asghar Farhadi, Ari Folman, Leos Carax, Mia Hansen-Løve, Apichatpong Weerasethakul, Jacques Audiard, Todd Haynes, Julia Ducournau și chiar Sean Penn, aceasta este una dintre cele mai mari selecții de filme din istoria festivalului. 

Ediția din acest an va marca o întoarcere pentru mulți cineaști care au adus filme la festival cu mare succes de-a lungul anilor. Am făcut o listă cu cinci regizori celebri care și-au început cariera în film la Cannes.

Alejandro González Iñárritu

La ultimul Festival de Film de la Cannes care a avut loc înaintea pandemiei, Alejandro González Iñárritu a făcut istorie ca primul latino american care a ocupat funcția de președinte al juriului competiției, în 2019. Și cu mult înainte de a câștiga Oscarul pentru cel mai bun regizor pentru „Birdman” și „The Revenant”, și-a lansat cariera la Semaine de la Critique, cu „Amores Perros”, epopeea mexicană din 2000, câștigând marele premiu al criticii. Acesta a mai fost în competiția principală cu filmele „Babel” și „Biutiful”.

Guillermo del Toro

Guillermo del Toro se întoarce în cinematografe în luna decembrie cu „Nightmare Alley”. În timp ce acest film nu va fi prezent la Cannes anul acesta, del Toro este o prezență la festivalul francez de foarte mulți ani. În 2015, a fost membru al juriului competiției care i-a acordat lui Jacques Audiard Palme d’Or pentru „Dheepan”. Cu mult înainte de asta, dar și înainte de filme precum „Forma apei” și „Labirintul lui Pan”, Guillermo del Toro și-a lansat primul lungmetraj, povestea cu vampiri „Cronos”, la Cannes, în 1993. Primul său lungmetraj ca regizor, după scurtmetraj și televiziune este o poveste îndrăzneață din punct de vedere vizual despre atracția iluzorie, dar puternică a nemuririi – și a anunțat unul dintre talentele cinematografice actuale cele mai îndrăznețe și neortodoxe. 

Bernardo Bertolucci

Chiar și după o carieră iconică în care se regăsesc filme clasice precum „The Conformist”, „Last Tango in Paris” și „The Last Emperor”, cineastul italian Bernardo Bertolucci nu a câștigat niciodată un premiu la Cannes până la Palme d’Or-ul onorific, pentru întreaga carieră, din 2011, cu șapte ani înainte de moartea sa. Dar filmografia sa a început în mod fericit la Semaine de la Critique, de la Cannes, cu drama existențială iconoclastă, alb-negru, din 1964 „Before the Revolution”, un portret al unei generații italiene de tineri care ezită să îmbrățișeze curentul de revoltă care a preluat Europa în anii 1960.

Tony Scott

Regretatul Tony Scott rămâne unul dintre cei mai venerați regizori de la Hollywood pentru că a adus inteligență și indicații regizorale precise unor blockbustere precum „Top Gun”, „True Romance”, „Man on Fire”, „Crimson Tide” și „Unstoppable”. Însă filmul său de groază cu vampiri, erotic, dar elegant, „The Hunger”, cu David Bowie, Catherine Deneuve și Susan Sarandon a marcat un început îndrăzneț pentru regizor când a avut premiera la Cannes, în 1983.

Leos Carax

Muzicalul „Annette”, al lui Leos Carax, cu Adam Driver și Marion Cotillard este de departe cel mai așteptat film anul acesta la festivalul de la Cannes și stabilește o ștachetă înaltă, fiind programat chiar în deschidere. Leos Carax a fost o prezență perenă pe croazetă timp de aproape patru decenii, începând cu „Boy Meets Girl” de la Semaine de la Critique, din 1984. A fost ultima dată în competiția principală în 2012,  cu „Holy Motors”. 

Festivalul de film de la Cannes din 2021 se va desfășura în perioada 6-17 iulie.  

CITEȘTE ȘI: Scenele din „The Revenant”, copiate după un film din 1974 al lui Tarkovski VIDEO

Foto: Profimedia Images