Regizorul italian Francesco Maselli va primi premiul onorific pentru întreaga carieră la Festivalul de Film de la Veneția

De: Nicoleta Lepădatu / 12.08.2021, 15:33
Regizorul italian Francesco Maselli va primi premiul onorific pentru întreaga carieră la Festivalul de Film de la Veneția

Pentru prima dată în istorie, Festivalul Internațional de Film de la Veneția și Săptămâna criticii îi vor acorda în acest an împreună veteranului regizor italian Francesco Maselli, alias Citto Maselli, un premiu onorific, în semn de omagiu adus vieții și operelor sale.

Citto Maselli, unul dintre cei mai importanți și influenți autori de filme italiene de după cel de-al Doilea Război Mondial, are legături foarte apropiate cu Veneția. Festivalul este locul unde filmul să de debut, Abandoned, a avut premiera, în 1955. Maselli a câștigat Marele Premiu al juriului de la Veneția pentru „A Tale of Love‟, în 1986. Probabil cel mai cunoscut film al său, drama romantică i-a adus și Valeriei Golino Cupa Volpi pentru cea mai bună actriță, contribuind la lansarea carierei internaționale a acesteia, cu roluri în filmele de la Hollywood, inclusiv Rain Man (1988) și franciza de comedie Hot Shots!.

Lunga carieră a regizorului a acționat ca o punte de legătură între giganții cinematografiei italiene timpurii – Maselli a lucrat ca asistent de regie pentru Michelangelo Antonioni, Luigi Chiarini și Luchino Visconti – și cultura actuală a cineaștilor italieni. Primele sale filme – Abandoned (1959), The Doll Who Took The Town și The Silver Spoon Set (ambele din 1960) – au fost portrete neorealiste și critice ale societății italiene din acea vreme.

Operele sale din anii 1970 devin mai evident politice, cu filme precum semi-autobiograficul  Open Letter to the Evening News (1970), povestea unui grup de intelectuali de stânga care au găsit o brigadă internațională de luptători pentru Vietnam sau The Suspect (1975), povestea unui muncitor și membru al Partidului Comunist Italian, care este acuzat de Comitetul Central al partidului de găsirea și expunerea unui spion secret al poliției în rândurile lor.

În anii 1980 și începutul anilor 1990, Francesco Maselli a trecut la filme mai intime, în principal portrete de femei, inclusiv A Tale of Love (1985), The Secret, (1990) și Dawn (1991).

Citto Maselli va fi premiat într-o ceremonie care va avea loc la Veneția pe 6 septembrie. Tot la Festivalul de Film de Veneția va exista, de asemenea, o proiecție specială a unei copii restaurate a A Tale of Love.

Cea de-a 78-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Veneția se desfășoară în perioada 1-11 septembrie

CITEȘTE ȘI: Jamie Lee Curtis va fi premiată cu Leul de Aur pentru întreaga activitate, la Festivalul de Film de la Veneţia

Foto: Wikimedia