Regizorul şi scenaristul Paul Schrader va primi Leul de Aur pentru întreaga carieră anul acesta la Veneția

De: Nicoleta Lepădatu / 05.05.2022, 07:21
Regizorul şi scenaristul Paul Schrader va primi Leul de Aur pentru întreaga carieră anul acesta la Veneția

Regizorul şi scenaristul american Paul Schrader va fi distins cu Leul de Aur pentru întreaga carieră la ediţia de anul acesta a Festivalului de Film de la Veneţia, conform publicației Variety.

Schrader a semnat scenariul unor pelicule precum „Taxi Driver” şi ‘„The Last Temptation of Christ”, în regia lui Martin Scorsese. A regizat zeci de filme, printre care „American Gigolo”, „Mishima: A Life in Four Chapters”, „The Comfort of Strangers” şi „First Reformed”. Schrader a fost prezent la ediţia de anul trecut a festivalului cu pelicula „The Card Counter”, cu Oscar Isaac şi Tiffany Haddish în distribuție, un succes atât de critică, cât şi de box office.

Directorul artistic al Festivalului de la Veneţia, Alberto Barbera, l-a elogiat într-un comunicat pe Schrader pentru „revoluţionarea imaginaţiei, esteticii şi limbajului filmului american”.

„Nu este o exagerare afirmaţia potrivit căreia este unul dintre cei mai importanţi cineaşti americani ai generaţiei sale, un regizor influenţat profund de filmul şi cultura europeană şi un scenarist care se încăpăţânează să rămână independent, dar care ştie în acelaşi timp să lucreze pe bază de comandă şi să-şi găsească locul cu încredere în sistemul hollywoodian”, a spus Barbera.

„Stilizarea vizuală îndrăzneaţă care stă la baza tuturor peliculelor sale îl plasează printre exponenții cei mai actuali ai unui tip de cinema neresemnat, care îşi investighează subtil contemporaneitatea”, a adăugat Barbera, care a mai notat că Schrader „nu continuă doar să lucreze, ci în ultimii ani, ne-a oferit de asemenea unele dintre cele mai frumoase filme ale sale”.

Anul trecut, Leul de Aur pentru întreaga carieră i-a fost decernat actorului italian Roberto Benigni.

Cea de-a 79-a ediţie a festivalului va avea loc în perioada 31 august – 10 septembrie.

Foto: Profimedia Images

CITEȘTE ȘI: Festivalul de la Veneția: o dramă despre avort de o regizoare de origine română a primit Leul de Aur