Roberto Benigni a fost premiat cu Leul de Aur pentru întreaga carieră la Festivalul de Film de la Veneția

De: Nicoleta Lepădatu / 02.09.2021, 07:48
Roberto Benigni a fost premiat cu Leul de Aur pentru întreaga carieră la Festivalul de Film de la Veneția

Cel de-al 78-lea Festival de Film de la Veneția s-a deschis miercuri cu premiera mondială a „Paralel Mothers” a lui Pedro Almodóvar, cu Penélope Cruz și Milena Smit în rolurile principale, care au revenit pe covorul roșu, alături de alți actori de top. La ceremonia de deschidere a participat și președintele Italiei, Sergio Mattarella.

Covorul roșu de la Veneția a avut o barieră exterioară asemănătoare unui zid care protejează în întregime lunga pasarelă, pentru a preveni formarea de aglomerații umane periculoase încă în contextul pandemiei. Dar asta nu a diminuat atmosfera plină de farmec a serii calme, pătrunsă de spiritul revenirii la un astfel de festival.

După ce a urcat pe scenă, președintele juriului, Bong Joon Ho, a spus: „Cu toții credem se va termina în curând această criză sanitară, dar, din fericire, cinematograful va rămâne cu noi pentru totdeauna”.

Ceremonia a fost găzduită de actrița și cântăreața italiană Serena Rossi, care în discursul de deschidere a adus un omagiu celor afectați de criza umanitară din Afganistan. De altfel, situația cineaștilor afgani afectați pe măsură ce talibanii preiau puterea și nevoia de a li se acorda statutul de refugiați politici reprezintă un punct de interes la festival.

Regizorul Roberto Benigni a primit Leul de Aur pentru întreaga carieră. Și, în mod previzibil, Benigni a fost cel care a dat strălucire unei ceremonii de altfel sumbre.

Roberto Benigni a fost prezentat de către regizoare filmului „The Piano”, Jane Campion, ale cărei observații despre actor au sugerat o strânsă prietenie atât cu el, cât și cu soția sa, producătoarea și actrița Nicoletta Braschi.

Declarându-se recunoscătoare că festivalul „l-a scos din peșteră”, Jane Campion – al cărui film „The Power of the Dog” are premiera joi la Veneția – l-a numit pe Benigni „un geniu comic cu inimă și sinceritate care pot întruchipa bucuria ca și cum ar fi a explodat o sticlă de Prosecco. ”

„Vă rog, voi toți la festival, fiți gata să vă îndrăgostiți și să știți că, indiferent de ce, viața este frumoasă, pentru că Bob a dovedit-o”, a spus Jane Campion publicului prezent în seara de deschidere.

„A făcut acea minune cu filmul său câștigător de Oscar, transformând o poveste a Holocaustului într-o comedie întunecată, divină, de sacrificiu de sine”, a adăugat Jane Campion. „Și apoi a înălțat-o trecând susținând un discurs de acceptare de neegalat în istoria Academiei”.

Foto: Profimedia images

CITEȘTE ȘI: De la Almodovar la Ridley Scott, cinema-ul mondial se întoarce la Veneția. Cu ce participă România