Festivalul de la Veneția: Filme de Jane Campion, Paolo Sorrentino și Pedro Almodovar, în competiția oficială

De: Ana Obretin / 26.07.2021, 17:24
Festivalul de la Veneția: Filme de Jane Campion, Paolo Sorrentino și Pedro Almodovar, în competiția oficială

Lungmetrajele „The Power of the Dog”, de Jane Campion, „Madres paralelas”, de Pedro Almodovar, „Spencer”, de Pablo Larrain, cu Kristen Stewart în rolul prințesei Diana, se numără printre titlurile incluse în competiția pentru marele premiu al Festivalului de Film de la Veneția, Leul de Aur.

Cel mai vechi festival de film din lume are loc anul acesta între 1 și 11 septembrie și este considerat o „vitrină” pentru concurenții la Oscar 2022 și are loc după o ediție din 2020 în format restrâns.

Regizoarea neozeelandeză Jane Campion, cunoscută pentru „Pianul”, își va prezenta noul film, o producție Netflix cu Benedict Cumberbatch și Kirsten Dunst. După cum a fost deja anunțat, Pedro Almodovar revine în festival și chiar îl deschide cu „Madres paralelas”, cu Penelope Cruz în rolul principal. „Spencer”, al regizorului chilian Pablo Larrain, se concentrează pe un weekend de la începutul anilor 1990, când Diana a decis să se despartă de prințul Charles.

În total, 21 de filme au fost incluse în competiția principalăa Mostrei venețiene, iar printre acestea se numără debutul regizoral al lui Maggie Gyllenhaal, „The Lost Daughter”, bazat pe un roman scris de Elena Ferrante, și „The Hand of God”, de Paolo Sorrentino. Epopeea medievală a lui Ridley Scott „The Last Duel”, cu Matt Damon, Adam Driver și Ben Affleck, și pelicula SF „Dune”, de Denis Villeneuve, cu Timothée Chalamet și Zendaya, vor avea premiera la Veneția în afara competiției.

Directorul festivalului, Alberto Barbera, a salutat întoarcerea la Veneția a „studiourilor americane și a vedetelor de categorie A, care anul trecut au fost mai puțin doritoare”. El a declarat într-o conferință de presă virtuală că filmele din acest an sunt foarte bune, cu câteva având o durată de trei ore sau mai mult, unele cu scene de o violență tulburătoare și multe povești cu personaje feminine puternice”.

„Este ca și cum pandemia a contribuit la stimularea creativității”, a spus acesta. Odată cu cel de-al patrulea val al pandemiei, restricțiile anti-COVID impuse anul trecut vor rămâne în vigoare, inclusiv capacitatea sălilor de cinema, care a fost înjumătățită, la 4.000 de spectatori.

Anul acesta, două producții românești au fost incluse în selecția festivalului, scurtmetrajul „Plastic semiotic”, de Radu Jude, care va fi prezentat în afara competiției, și „Miracol”, de Bogdan George Apetri, care va avea premiera în secțiunea competitivă Orizzonti.

CITEȘTE ȘI: Trailerul „Madres paralelas”, de Almodovar, care deschide Veneția, a fost lansat (Video)

Jamie Lee Curtis va fi premiată cu Leul de Aur pentru întreaga activitate, la Festivalul de Film de la Veneţia

Regizorul român Alexander Nanau va fi în juriul Festivalului de Film de la Veneția

Roberto Benigni va primi Leul de Aur pentru întreaga carieră la Veneția

Bong Joon Ho este primul regizor sud-coreean care va prezida juriul Festivalului de la Veneția

Foto: Profimedia Images