De la Almodovar la Ridley Scott, cinema-ul mondial se întoarce la Veneția. Cu ce participă România

De: Ana Obretin / 01.09.2021, 13:18
De la Almodovar la Ridley Scott, cinema-ul mondial se întoarce la Veneția. Cu ce participă România

Festivalul de film de la Veneția se deschide miercuri, cu o selecție bogată și cu vedete de la Hollywood care au lipsit de la ediția de anul trecut, din cauza pandemiei. Organizatorii au pus la punct un protocol sanitar strict, cu măști și teste, care ar putea ajuta la desfășurarea fără incidente a prestigioasei manifestări ce va dura 11 zile.

Sălile de cinema funcționează la jumătate din capacitate și un perete blochează vederea spre covorul roșu, pentru a împiedica fanii să se adune în zonele fierbinți, precum Palazzo del Cinema, pentru a obține un autograf. Participanții la proiecții trebuie să poarte măști de protecție și să facă dovada vaccinării sau să aibă un rezultat negativ la teste COVID.

Directorul Festivalului de film de la Veneția, Alberto Barbera, a declarat pentru Reuters înainte de ceremonia de deschidere că majoritatea premierelor mondiale care vor fi proiectate sunt deja sold out și a promis că nu vor lipsi vedete.

„Covorul roșu va fi unul dintre cele mai aglomerate din ultimii ani, pentru că toată lumea este aici … de la Timothee Chalamet la Zendaya, de la Jessica Chastain la Matt Damon, Ben Affleck. Lista este atât de lungă încât nu-mi mai amintesc pe toată lumea”, a declarat Barbera.

Regizorul spaniol Pedro Almodovar dă startul festivalului, cel mai vechi din lume și o rampă de lansare pentru concurenții la Oscar, cu „Madres Paralelas/ Parallel Mothers”, cu Penelope Cruz. Alte titluri care concurează pentru premiul Leul de Aur pentru cel mai bun film sunt „The Power of the Dog”, de Jane Campion, cu Benedict Cumberbatch și Kirsten Dunst, și „Spencer”, cu Kristen Stewart în rolul prințesei Diana. Paolo Sorrentino, care va oferi un film extrem de personal despre pierderea părinților săi la vârsta de 17 ani, „The Hand of God”, este unul dintre cei cinci regizori italieni din selecția principală. De asemenea, actrița Maggie Gyllenhaal își prezintă debutul ca regizor de lungmetraj, „The Lost Daughter”, bazat pe un roman Elena Ferrante și cu Olivia Colman și Dakota Johnson în rolurile principale.

Epopeea medievală a lui Ridley Scott „The Last Duel”, cu Matt Damon și Ben Affleck în rolurile principale, și superproducția lui Denis Villeneuve „Dune”, cu Chalamet și Zendaya, vor fi proiectate în afara competiției.

Regizoarea Chloe Zhao, premiată anul trecut cu Leul de Aur, dar și Oscar pentru „Nomadland”, face parte din juriul din acest an, condus de un alt câștigător al premiului Academiei americane, regizorul sud-coreean Bong Joon-ho, cunoscut pentru „Parasite”. Regizorul român Alexander Nanau, al cărui documentarColectiv”, nominalizat la Oscar, a avut premiera la Veneția în 2019, face și el parte din juriu, alături de actrița belgiană Virginie Efira, actrița britanică Cynthia Erivo, actrița și producătoarea canadiană Sarah Gadon și regizorul italian Saverio Costanzo. 

Cu ce participă România la Festivalul de film de la Veneția

Scurtmetrajul „Plastic semiotic”, regizat de Radu Jude, va fi prezentat în afara competiției la cea de-a 78-a ediție a Festivalului de Film de la Veneția. „Plastic semiotic” propune o analiză a universului inocent al jucăriilor realizată cu instrumentele cinema-ului – cameră, montaj, mizanscenă. Mitraliere, dinozauri, cai, rachete, mașini, crocodili, macarale, pisici, aragaze, bebeluși, aruncătoare de flăcări, cavaleri, prințese. Toate acestea sunt jucării și, cum scrie Flaubert, jucăriile „ar trebui să dezvolte gustul pentru știință”.

„Miracol”, cel mai nou lungmetraj regizat de Bogdan George Apetri („Periferic”, „Neidentificat”) a fost, de asemenea, selecționat în festival, în secțiunea competitivă Orizzonti, dedicată filmelor care reprezintă cele mai noi și expresive tendințe din cinematografia internațională.

Nu în ultimul rând, producția ”Imaculat”, de George Chiper-Lillemark şi Monica Stan, a fost selectată în competiţia Giornate degli Autori, o secţiune paralelă a festivalului.

CITEȘTE ȘI: Jamie Lee Curtis va fi premiată cu Leul de Aur pentru întreaga activitate, la Festivalul de Film de la Veneţia 

Remake-ul „Dune”, de Denis Villeneuve, are premiera la Festivalul de la Veneția

Roberto Benigni va primi Leul de Aur pentru întreaga carieră la Veneția

Foto: Profimedia Images