Remedii naturale care ajută la scăderea glicemiei

De: Carmen Ulian / 24.03.2015, 11:00
Remedii naturale care ajută la scăderea glicemiei
Un nivel ridicat al glicemiei în sânge aduce după sine dezechilibre în organism, tocmai de aceea este indicat să previi acest lucru printr-o alimentație echilibrată. Iată câteva remedii naturiste la care poți apela.

Glicemia este influențată de nivelul glucozei din sânge, iar glucoza este energia care vine din consumul de alimente bogate în zahăr și amidon. Atunci când nivelul glucozei se schimbă se modifică și valoarea glicemiei automat.

În principal, alimentația este cea care influențează nivelul glicemiei. O glicemie normală are valori cuprinse între 73 și 110 mg, ce trece de valoarea maximă este anormal, hiperglicemie, și medicul specialist va indica tratamentul potrivit. Valoarea glicemiei este influențată și de alimentație, de aceea este indicat ca testul de glicemie să se facă și pe nemâncate. Valorile crescute ale glicemiei mai sunt cauzate și de boli precum diabetul, glucagonom, insuficiență renală cronică, sarcină, stres, obezitate etc În timpul sarcinii glicemia este mai mică, deoarece fătul consumă din glucoza mamei.

Din fericire există numeroase remedii la îndemâna oricui pentru a reduce zahărul din sânge, respectiv pentru a avea valori mai mici la glicemie. Sunt recomandate alimentele cu indice glicemic scăzut roșii, ceapă, castraveți, broccoli, salata verde, oregano, pătrunjel, crustacee, avocado, varza de bruxelles, tărâțele, pudra de roșcove, măsline, dovelecel, ciuperci, etc.

Ceaiurile reprezintă un alt remediu pentru o reglare a glicemiei. Ceaiul de urzici este bun detoxifiant și curăță sângele de grăsimi, și băut dimineața scade nivelul de zahăr din sânge.

Ceaiul verde mai este indicat pentru o normalizare a valorii glicemiei.

Ceaiul de ginseng ține sub control glicemia, scade tensiunea arterială.

Ceaiul de scorțișoară reduce glicemia și previne diabetul de tip 2.

Afinele ajută la reducerea glicemiei. Se pot consuma proaspete în cure de 100 g pe zi timp de două săptămâni, apoi două săptămâni pauză. Infuziile de afin mai sunt bune – 1 lingură frunze de afin la 500 ml apă.

Frunzele de nuc țin glicemia sub control. Tinctura din frunze de nuc mai este recomandată

Tecile de fasole ajută la reducerea glicemiei. Se pot consuma sub formă de infuzie sau decoct.

Cicoarea reduce glicemia și colesterolul. Este recomandată și celor care suferă de diabet.

Schinduful are în componență substanțe cu rol de reducere a glicemiei.

În funcție de indicele glicemic, alimentele pot fi clasificate în mai multe categorii:

– alimente cu indice glicemic ridicat (70 sau mai mare) : orez alb, orez brun, pâine albă, cartof copt fără coajă, pepene verde, etc.

– alimente cu indice glicemic mediu (56-69) – : porumb dulce, banane, ananas crud, stafide, anumite tipuri de înghețată, etc.

– alimente cu indice glicemic scăzut (55 sau mai mic) : morcovi cruzi, alune, mere crude, grapefruit, mazăre, lapte degresat, fasole, linte, etc.