Richard Gere, chemat să depună mărturie împotriva politicianului Matteo Salvini

De: Ana Obretin / 24.10.2021, 12:11
Richard Gere, chemat să depună mărturie împotriva politicianului Matteo Salvini

Actorul american Richard Gere a fost chemat să depună mărturie împotriva politicianului italian Matteo Salvini.

Procesul liderului italian de extremă-dreapta Matteo Salvini a început sâmbătă, la Palermo. Fostul ministru de Interne este judecat pentru că a împiedicat, în august 2019, debarcarea unui grup de 147 de migranţi, lăsându-i blocați pe mare și punându-le viața în pericol. 

Richard Gere, a cărui prezență a fost solicitată de ONG-ul spaniol Open Arms, care a operat nava de salvare blocată, este parte civilă în acest proces. El va depune mărturie, la fel ca și fostul premier italian Giuseppe Conte, a spus judecătorul Roberto Murgia. Richard Gere se îmbarcase pe nava Open Arms în august 2019, pentru a le oferi sprijin migranților. Implicarea sa a fost ironizată apoi de Matteo Salvini, pe atunci ministru de Interne și viceprim-ministru al Guvernului condus de Giuseppe Conte.

Un verdict posibil de Crăciun

Procesul lui Matteo Salvini, care riscă până la 15 ani de închisoare, a început pe 15 septembrie, iar următoarea audiere va avea loc pe 17 decembrie.

„Spuneți-mi despre gravitatea unui proces în care Richard Gere vine de la Hollywood pentru a depune mărturie privind răutatea mea”, a glumit Matteo Salvini în fața reporterilor adunați în fața tribunalului. „Sper că acest lucru va dura cât mai puțin, pentru că sunt lucruri mai importante de care să avem grijă”, a mai spus acesta.  Fondatorul și directorul Open Arms, Oscar Camps, i-a asigurat pe reporteri că procesul nu a fost motivat politic. „Salvarea oamenilor nu este o crimă, ci o obligație, nu numai pentru lideri, ci pentru întregul stat”, a spus el.

Matteo Salvini, în vârstă de 48 de ani, este liderul La Ligue, un partid antimigranți de extremă dreaptă, care aparține coaliției de guvernământ condusă de Mario Draghi. El este acuzat de răpirea oamenilor și de abuz de putere pentru că a interzis debarcarea celor 147 de migranți salvați de pe mare de ONG-ul Open Arms. El a refuzat, timp de șase zile, să ofere acces navei ONG-ului spaniol, care a ancorat pe mica insulă italiană Lampedusa, din sudul Siciliei, când condițiile de la bord s-au înrăutățit. Migranților li s-a permis debarcarea doar datorită unui ordin emis de justiția siciliană după o inspecție la bord, care a confirmat gravitatea situației sanitare de pe nava supraaglomerată.

Cunoscut pentru declarațiile sale controversate, în special cu privire la migranți, Matteo Salvini susține că a acționat pentru binele Italiei și a descurajat migranții să se îmbarce de pe coastele africane pentru o traversare periculoasă a Mediteranei, subliniind că decizia a fost validată de Guvernul lui Giuseppe Conte.

Douăzeci și trei de părți civile, inclusiv nouă migranți care se aflau la bord, sunt reprezentați la proces.

Senatul a votat anul trecut ridicarea imunității parlamentare a lui Matteo Salvini, deschizând calea procesului său.

Într-un alt caz similar, instanța din Catania, Sicilia, a ordonat renunțarea la urmărirea penală împotriva lui Matteo Salvini, acuzat că ar fi blocat pe mare o sută de migranți salvați de nava Gregoretti a gărzii de coastă italiene, în vara anului 2019.

În timpul audierii de sâmbătă de la Palermo, 406 migranți, salvați în timpul mai multor operațiuni în largul Libiei de nava germană Sea Watch 3 a ONG-ului Sea Watch, au ajuns în portul sicilian Pozzallo pentru a debarca.

CITEȘTE ȘI: Richard Gere, burlac pentru 50.000.000 dolari! 

Actorul Richard Gere, dat afară dintr-un restaurant

John Travolta a încercat să îl seducă pe Richard Gere

Foto: Profimedia Images