Robert Downey Sr., tatăl actorului Robert Downey Jr., a murit. Cineastul avea 85 de ani

De: Nicoleta Lepădatu / 08.07.2021, 06:50
Robert Downey Sr., tatăl actorului Robert Downey Jr., a murit. Cineastul avea 85 de ani

Robert Downey Sr., cunoscut pentru filme precum „Boogie Nights” sau „Putney Swope” şi tatăl actorului Robert Downey Jr., a murit la New York, pe 7 iulie, la vârsta de 85 de ani. Anunțul a fost făcut pe Instagram de către Robert Downey Jr.

 

„Noaptea trecută, tata a murit liniştit, în somn, după ani în care a îndurat ravagiile Parkinsonului… a fost un cineast cu adevărat nonconformist”.

Robert Downey Sr. a jucat în filme ca „Boogie Nights” (1997), „Magnolia” (1999) şi „The Family Man” (2000).

A avut succes și în cinema-ul de autor în anii 1970, cu filme precum „Pound”, în care oamenii jucau rolul câinilor care aşteaptă să fie adoptaţi. „Greaser’s Palace” (1972) a fost o repunere în scenă scandaloasă a vieţii lui Hristos în stilul western spaghetti , iar revista Time a considera pelicula ca fiind între cele mai bune zece ale anului.

A regizat câteva filme care au devenit de referinţă. „Putney Swope” din 1969 a beneficiat de o lansare convențională şi așa a fost posibil ca munca lui să ajungă la un public mai mare, care s-a arătat şocat de ceea ce avea să vadă la acel moment.

Satira urmăreşte ce se întâmplă când un activist afro-american primeşte mână liberă la o agenţie de publicitate. New York Magazine l-a ales între cele mai bune zece filme ale anului.

Tot în anii 1970, a lucrat la New York Public Theatre. A semnat, între altele, filme ca „Up the Academy”, „America” şi „Hugo Pool”. Cel mai recent lungmetraj regizat de el a fost documentarul „Rittenhouse Square” (2005).

Comedia „Too Much Sun” (1990) a atras cel mai mult atenția prin distribuție, care i-a inclus pe Robert Downey Jr., Allan Arbus, Eric Idle and Ralph Macchio, făcându-i pe cei de la New York Times să scrie: Comedia lui Robert Downey Sr. strânge laolaltă situații farsante, care, jucate la jumptate din viteză provoacă o stare mai bună decât râsele susținute.”

FOTO: Profimedia images

CITEȘTE ȘI: Robert Downey Jr., în rolul lui Leonardo da Vinci în filmul „Assassin’s Creed”