Rodion GA, supranumit „părintele” muzicii electro românești, a murit

De: Ana Obretin / 27.03.2021, 18:36
Rodion GA, supranumit

Rodion GA, pe numele real Rodion Ladislau Roşca, un artist supranumit „părintele” muzicii electronice din România, a murit la vârsta de 67 de ani, potrivit unui anunţ făcut pe reţelele de socializare de fiica acestuia. Rodion GA a murit în urma unei lungi suferinţe „purtate cu demnitate şi curaj”, a scris aceasta

Anunțul decesului a fost urmat de numeroase omagii aduse pe Facebook de cunoscuţi şi admiratori, potrivit news.ro.

Muzica lui Rodion GA, un amestec de progressive rock, pop şi muzică electronică experimentală, a devenit cunoscută la jumătatea anilor 1970, când, împreună cu Gicu Fărcaş şi Adrian Căprar a pus bazele grupului Rodion GA.

Într-un interviu acordat The Guardian în urmă cu trei ani, el spunea că nu era uşor în epocă să fii cel mai mare colecţionar de discuri din Cluj, pentru că autorităţile române te urmăreau, îţi controlau corespondenţa, iar oricine îşi lăsa părul să crească sau purta haine de inspiraţie vestică era considerat suspect.

„Stele şi Lumini”, „Imagini din Vis”, „Amintiri”, „În liniştea nopţii” şi „Uneori” se numără între cele mai cunoscute şi apreciate piese ale sale. După mai multe schimbări de componenţă, trupă s-a destrămat în 1983, iar Roşca a continuat să compună pentru producţii de teatru şi televiziune, până în 1989.

În 2012, Rodion Ladislau Roşca a fost redescoperit de colectivul Future Nuggets care, împreună cu casa de producţie londoneză Strut Records, i-a lansat un an mai târziu primul album integral semnat Rodion G.A. În 2019, animaţia cult „Misiunea Spaţială Delta” (1984), pentru care el a recompus coloana sonoră, a fost proiectat în cadrul festivalului Europalia.

CITEȘTE ȘI: Legendarul duo electro francez Daft Punk s-a destrămat, după 28 de ani

Cornelia Catanga a murit la vârsta de 63 de ani. Artista era diagnosticată cu COVID-19

Foto: Facebook/ Rodion G.A.