Singurele 5 țări din lume care nu au datorii externe

De: Marian Andrei / 07.04.2014, 13:00
Datoria externă a unei țări reprezintă acea sumă pe care un stat o datorează creditorilor din altă țară și nu include numai datoria guvernamentală, ci și cea pe care o au corporațiile și persoanele fizice către entitățile din afara țării lor de origine.

De multe ori, datoriile externe sunt folosite pentru a asigura un grad ridicat de prosperitate locuitorilor, însă în alte cazuri este vorba doar de asigurarea subzistenței.

Potrivit statisticilor, din cele 200 de state și teritorii nesuverane din lume, 195 au datorii externe, acestea însumând nu mai puțin de 53.008 miliarde de dolari. Cea mai mare datorie externă, ca sumă, este cea a Statelor Unite, de 17.344 miliarde de dolari, în timp ce exprimată în raport față de Produsul Intern Brut, cea mai mare este a Irlandei, de peste 10 ori mai mare ca PIB-ul țării.

Iată în cele ce urmează singurele cinci țări sau teritorii nesuverane care au reuțit performanța de a nu avea datorii externe.

5. Macao

Se spune că ar fi la fel ca Las Vegasul, mai puțin drogurile și steroizii. Dar… Este de cinci ori mai mare ca suprafață și are de 10 ori mai multe camere de hotel și, potrivit Economist Intelligence Unit (EIU), este economia cu cea mai mare creștere din lume. Singurul teritoriu chinez unde sunt permise jocurile de noroc, Macao a avut anul trecut, venituri de 45 de miliarde de dolari, în creștere cu 19% față de 2012.

Iar superlativele nu se opresc aici. La o populație de 556.783 de locuitori, Macao are cea mai mare densitate de locuitori pe kilometru pătrat din lume, 20.643,75 persoane.

Tot aici se găsește și cel mai mare cazino din lume, The Venetian Macao, găzduit în cea mai mare structură hotelieră din Asia (a șasea în lume).

Cele două limbi oficiale vorbite în Macao sunt cantoneza și portugheza (fiind o fostă colonie portugheză). 

În ceea ce privește locuitorii, se pare că traiul în această regiune administrativă specială a Chinei le priește, ei având cea de-a doua speranță de viață din lume, de 84,43 de ani. Probabil că la acest lucru ajută și faptul că jumătate dintre ei sunt budiști.

4. Insulele Virgine Britanice

Insulele Virgine Britanice (sau Insulele Virgine, cum preferă unii să le numească) sunt un teritoriu nesuveran aparținând Marii Britanii.

Aproximativ 28.000 de locuitori trăiesc pe cele 60 de insulițe aflate în Atlanticul de Nord. Traiul liniștit de pe aceste insule, aflate la o distanță de 9-18 kilometri una de cealaltă este tulburat doar de sezonul uraganelor, din iunie până în octombrie.

Pentru cei care doresc să viziteze insulele, cea mai prosperă națiune din zona Caraibelor, este bine de știut co nu este necesară o viză de intrare.

3. Sultanatul Brunei

Devenit independent abia în 1984, Brunei se situează în marea Chinei de Sud, în vecinătatea căilor maritime vitale care leagă Oceanul Pacific de cel Indian.

Cei 408.785 locuitori activează preponderent în industria petroliferă și a extracțiilor de gaze, care asigură 90% din produsul Intern Brut, ceea ce explică faptul că țara nu are datorii. Pentru cine are chef de calcule privind veniturile acestei țări, e suficient să spunem că exportă 167.000 de barili de petrol pe zi.

Un avertisment pentru cei care vor să vadă cum se trăiește acolo: dacă ești „pe invers” și ești prins, riști să-ți petreci următorii 10 ani din viață la închisoare, iar dacă asta nu ți se pare suficient, mai ai de plătit și o amendă de 30.000 de dolari.

2. Liechtenstein

Situat în Europa Centrală, Liechtenstein este unul dintre cele mai mici state din lume. Având o suprafață de doar 160 de kilometri pătrați și 35.000 de locuitori, Liechtenstein compensează prin frumusețile întâlnite la tot pasul: priveliști exotice și castele de toate tipurile situate pe coastele munților.

Populația germanică, majoritară, este completată de mici comunități de italieni și turci. Datorită economiei solide, aceștia nu trebuie să-și facă probleme în ceea ce privește locul de muncă, Liechtenstein având a doua cea mai mică rată a șomajului din lume, 1,5%. În ceea ce privește veniturile, statul se situează pe locul doi în lume după Qatar în ceea ce privește PIB-ul pe cap de locuitor. 

1. Palau

Culori strălucitoare, dealuri acoperite cu păduri, oceanul de un albastru strălucitor. Nu, nu este un miraj, ci peisajul pe care l-ai zări în orice parte ai întoarce privirea dacă ai ajunge în Palau.

Cele 300 de insule aranjate în șase mari grupuri, găzduiesc 21.000 de localnici, între care doar 2% sunt albi.

Acest veritabil paradis, despre care se spune că este cel mai bun loc pentru snorkeling din lume, este 

Radiantly glowing, with its forest covered hills, bright blue ocean as far in any direction as the eye can see. No this isn”t a mirage, your eyes are not playing tricks, this nation of zero debt is known as Palau. Consisting of six island groups, totaling more then 300 islands; it”s said to be some of the best snorkeling one can find, that this dazzling earth can offer. Also spelled Belau or Pelew, it is a Island located in the western Pacific ocean. Citizen nationality is 70% Pulaun (Micronesian with Malayan and Melanesian admixtures) 15% Filipino, 5% Chinese, close to 2% white and 8% other Asian nationalities. With the low population of 21,000 people, this veritable paradise will not disappoint.