Steven Spielberg este invitat special al AIFF.6 din București

De: Ana Obretin / 07.04.2022, 17:08
Steven Spielberg este invitat special al AIFF.6 din București

Regizorul american Steven Speilberg a acceptat invitatia American Independent Film Festival (AIFF) de a intra într-un dialog cu publicul cinefil din România.

Astfel, pe 15 aprilie, la Cinema Elvire Popesco din București, după proiecția filmului „West Side Story” va avea loc o conversație prin Zoom cu cineastul american, care va fi moderată de criticul de film Andrei Gorzo. Mai mult, spectatorii îi vor putea adresa propriile întrebări cunoscutului regizor, completând formularul https://bit.ly/AskStevenSpielberg, în urma achiziționării unui bilet. Dialogul va dura în jur de o oră, regizorul american dorind să contribuie astfel la sprijinirea refugiaților ucraineni, prin intermediul festivalului. Organizatorii evenimentului au anunțat anterior că încasările rezultate din vânzarea de bilete vor fi donate unor ONG-uri care sprijină refugiații ucraineni.

„Într-un cinema, te uiți la filme alături de cei importanţi din viața ta, dar și în compania unor străini. Aceasta este magia pe care o experimentăm atunci când ieșim să vedem un film, un spectacol de teatru sau un concert. Nu știm cine sunt toți acești oameni din jurul nostru, dar când experiența trăită ne face să râdem sau să plângem, să aclamăm sau să contemplăm, atunci când se aprind luminile și ne părăsim locurile, oamenii cu care ne îndreptăm spre lumea reală nu mai sunt cu totul străini”, scria recent Steven Spielberg într-un eseu pentru Empire, în care explica de ce această vrajă nu va fi diminuată nici de pandemie. Legendarul cineast ştie foarte bine despre ce vorbeşte pentru că peliculele sale au unit naţiuni şi generaţii în emoţie şi încântare, devenind jaloane ale culturii populare.

Proiectii ale celor două filme „West Side Story”

American Independent Film Festival îi aduce în acest an un binemeritat omagiu acestui titan al cinematografiei americane, cu un triptic de neratat. Mai întâi, „E.T. Extraterestrul”, o capodoperă mereu răvăşitoare care, deşi împlineşte 40 de ani, ne transformă, la fiecare revizionare, pe toţi în copii, scriu organizatorii, într-un comunicat remis Apropo. Apoi, thriller-ul „Duel”(proiectat pe marele ecrane și în România în epoca ceauşistă cu titlul „Duel pe autostradă”), una dintre cele mai bune producţii de gen din ultima jumătate de secol. La doar 24 de ani, cu o virtuozitate tehnică incredibilă, Spielberg reușea să scoată suspans insuportabil din “piatră seacă” (în cazul de faţă, un buget minimalist). Spectatorii AIFF.6 vor putea vedea şi „West Side Story”, cel mai recent succes al său, o a doua adaptare răsunătoare după muzicalul din 1957 cu acelaşi nume, care a fost recompensat în 2021 cu un premiu Oscar pentru cea mai bună actriţă într-un rol secundar (Ariana DeBose). Un spectacol vizual memorabil pe care US Weekly îl numeşte „o ameţitoare versiune la Romeo şi Julieta care-ţi tulbură simţurile”. Pentru a-l preţui la adevărata valoare, spectatorii de azi îl vor putea compara cu faimoasa variantă clasică a lui Robert Wise din 1961, posesoare a unui număr incredibil de Oscaruri, 10 în total. Filmul va fi proiectat Tehnicolor original, pe marele ecran, într-o versiune restaurată. În afară de muzicalul care le-a servit ca inspiraţie, cele două filme, realizate la o distanţă de 60 de ani, mai au un lucru în comun: pe legendara actriţă Rita Moreno.

Masterclass cu Sebastian Strasser

Nepreţuita artă a “storytelling-ului” este importantă atât în cinema, cât şi în advertising. Mai multe despre cum publicitatea şi filmul se influenţează reciproc cinefilii pot afla la masterclass-ul Advertising vs. Cinema, prezentat de Sebastian Strasser. Acesta este unul dintre primii cinci regizori de publicitate din lume, cu peste 200 de premii internaționale pentru campaniile sale publicitare inovatoare la Cannes, London IAA și la New York Festival, realizate pentru brand-uri ca Mercedes Benz, Audi, BMW, Nissan, Vodafone sau Volkswagen – unul dintre clipurile pentru producătorul german de mașini, Kids on Steps, a fost inclus printre cele mai bune 20 de reclame ale secolului 21 de către Gunn Report în 2015.

Primul său scurtmetraj, „Happy End”, a fost selectat la Berlinale în 2005. În 2016, s-a mutat în Los Angeles, unde a dezvoltat seria distopică „Darklands” în calitate de creator, scriitor și regizor, proiectul fiind selectat pentru producție de către Warner Bros. Pictures. Regizorul va împărtăși din experiența lui în domeniu și va explica cum se poate dezvolta o narațiune complexă într-un format scurt, fie reclamă, fie scurtmetraj.

Pe filmedefestival.ro se găsește întregul program AIFF.6, iar biletele pentru proiecțiile de la Cinema Elvire Popesco și Cinema Muzeul Țăranului sunt deja disponibile online pe Eventbook.ro. Biletele pentru Warm up-ul AIFF la Cluj sunt disponibile pe website-ul și la casa de bilete a Cinema Victoria.

Toate încasările ce revin organizatorilor din vânzarea biletelor pentru AIFF.6 vor fi donate Asociației Save the Dogs and Other Animals condusă de Sara Turetta. Asociația este primul ONG de acest fel din sectorul protecției animalelor în România și este implicată activ în sprijinirea familiilor de refugiați ucraineni care trec în România prin punctul de frontieră Isaccea. Pe lângă strânsa cooperare cu ONG-urile locale pentru a-i primi pe refugiați și a asigura proviziile de primă necesitate, asociația îi ajută să găsească cazare care să permită ca aceștia să fie însoțiți de animalele de companie, oferind hrană pentru acestea, provizii și logistică de transport.

Către Asociația Expert Forum condusă de Sorin Ioniță vor merge fondurile obținute în urma Warm up-ului pe care AIFF îl organizează între 16-17 aprilie la Cinema Victoria din Cluj-Napoca. Organizaţia este implicată în sprijinirea locuitorilor din zonele Odesa şi Cernăuți, organizând transportul unor ajutoare adunate prin contribuții benevole către locuitorii aflați în nevoie din localitățile vecine României.

AIFF este organizat de Asociația Cinemascop,

CITEȘTE ȘI: Cea de a șasea ediție American Independent Film Festival va avea loc între 15 și 21 aprilie la București

Foto: AIFF