Stresul și anxietatea ne fac să credem în știință!

De: Mihaela Enache / 10.06.2013, 10:00
Stresul și anxietatea ne fac să credem în știință!
Psihologii de la Universitatea Oxford sugerează că atunci când suntem puși în fața stresului sau anxietății, credința noastră în puterea explicativă și revelatoare a științei crește.

Cercetătorii susțin că o anumită „credință în știință” poate ajuta persoanele non-religioase să facă față adversităților, oferind confort și liniște, așa cum a fost raportat anterior că se întâmplă în cazul credinței religioase.

„Am constatat că a fi într-o situație stresantă sau neliniștită crescută, participanții încep să creadă mai mult în știință. Această credință în știință nu spune nimic despre legitimitatea științei înșesi. Mai degrabă evidențiază valorile pe care oamenii le au despre știință.

În timp ce majoritatea oamenilor acceptă știința ca o sursă sigură de cunoștințe despre lume, unii o pot vedea ca pe o metodă superioară de cunoaștere, singurul mod de a explica lumea sau ca având o valoare unică și fundamentală în sine. Aceasta este o perspectivă asupra științei pe care ateii o susțin”, a declarat Dr Miguel Farias, care a condus studiul din cadrul Departmentului de Psihologie Experimentală, Universitatea Oxford.

Pe lângă sublinierea faptului că această credință în știință nu conține nici o judecată asupra valorii științei ca metodă, cercetătorii au mai arătat că, făcând o paralelă între beneficiile psihologice ale credinței religioase și credința în știință nu înseamnă că practica științifică și religia sunt similare la baza lor.

În schimb, cercetătorii sugerează că rezultatele lor ar putea evidenția o motivație umană de bază de a crede.

Eu au declarat că descoperirile lor sunt în concordanță cu ideea că această credință în știință crește atunci când oamenii sunt puși în situații de pericol. Ei merg mai departe, sugerând că acest lucru poate ajuta oamenii non-religioși să facă față situațiilor nefavorabile.