The Washington Post, recompensat cu Pulitzer pentru articolele despre asediul Capitoliului

De: Ana Obretin / 10.05.2022, 09:22
The Washington Post, recompensat cu Pulitzer pentru articolele despre asediul Capitoliului

The Washington Post a câștigat premiul Pulitzer pentru jurnalism în categoria „serviciu public”, pentru modul în care a acoperit asediul Capitoliului SUA din 6 ianuarie 2021. Un atac la adresa democrației, momentul a fost un început șocant pentru un an tumultuos, care a mai cunoscut, printre altele, sfârșitul celui mai lung război al SUA, în Afganistan.

Atacul asupra Capitoliului din Washington i-a adus și agenției Getty Images un premiu Pulitzer, pentru fotografie de tip Breaking news.

CITEȘTE ȘI: „She Said”, filmul despre procesul lui Harvey Weinstein, va fi lansat anul viitor

Retragerea SUA și regimul talibanilor din Afganistanului au fost teme care au dominat mai multe categorii de premii Pulitzer: un al doilea premiu pentru fotografia tip Breaking news a fost acordat corespondentului și fotografului Los Angeles Times Marcus Yam, pentru munca sa legată de căderea Kabulului. The New York Times a câștigat premiul la categoria „reportaj internațional”, pentru un material complex despre decesele unor civili în urma atacurilor aeriene ale SUA în Siria, Irak și Afganistan.

Premiile Pulitzer, gestionate de Universitatea Columbia, sunt considerate cele mai prestigioase din jurnalismul american

Anual sunt decernate premii în 15 categorii jurnalistice și șapte artistice. Premiile de anul acesta, care au fost anunțate live, au onorat articole și creații din 2021. Câștigătorul premiului Pulitzer pentru serviciu public primește o medalie de aur, în timp ce laureații fiecăreia dintre celelalte categorii primesc 15.000 de dolari, potrivit The Hollywood Reporter.

Intersecția dintre sănătate, siguranță și infrastructură a jucat un rol proeminent printre proiectele câștigătoare. Tampa Bay Times a câștigat premiul pentru reportaj de investigație, pentru „Poisoned”, o analiză asupra unei fabrici de plumb poluant. Miami Herald a primit premiul pentru Breaking news, pentru știrile despre prăbușirea mortală a unui complex de apartamente din Surfside, în timp ce The Better Government Association și Chicago Tribune au câștigat premiul pentru reportaj local pentru „Deadly Fires, Broken Promises”, o examinare a consecințelor neaplicării standardelor de securitate la incendiu.

Organizatorii premiilor Pulitzer au acordat, de asemenea, o mențiune specială jurnaliștilor din Ucraina, recunoscând „curajul, rezistența și angajamentul” lor în acoperirea invaziei ruse. 

Lista completă a laureaților premiilor Pulitzer pe 2022 se găsește AICI.

CITEȘTE ȘI: Pulitzer 2021: Tânăra care a filmat uciderea lui George Floyd a primit un premiu special

Foto: Profimedia Images