Tim Burton va primi Premiul Lumiere pentru întreaga carieră

De: Nicoleta Lepădatu / 21.07.2022, 11:06
Tim Burton va primi Premiul Lumiere pentru întreaga carieră

Tim Burton, regizorul vizionar din spatele „Batman”, „Beetlejuice”, „Ed Wood” și „Edward Sissorhands”, va fi onorat cu Premiul Lumiere 2022, un premiu pentru întreaga carieră, la Festivalul de Film Lumière din acest an.

Burton va participa la festivalul Lumière din Lyon, Franța, din 20 octombrie până pe 23 octombrie și își va primi trofeul vineri, 21 octombrie.

Regizorul american se alătură altor câștigători anteriori ai premiului Lumière precum Jane Campion, Francis Ford Coppola, Martin Scorsese, Wong Kar-wai și Quentin Tarantino.

Când au anunțat premiul lui Burton miercuri, reprezentanții festivalului Lumière l-au numit „un artist care a oferit cinematografiei mondiale un univers de o coerență rară, cu un impact fără precedent asupra culturii populare”.

Mixul special al lui Burton de horror gotic și comedie barocă, combinat cu stilul său vizual inimitabil, îi marchează întreaga carieră de regizor, de la scurtmetrajul său emergent din 1984 „Frankenwennie”, până la șirul său de hituri timpurii „Pee-wee’s Big Adventure” (1985), „Beetlejuice” (1988), „Batman” (1989), „Edward Sissorhands” (1990), „Batman Returns” (1992) și „Ed Wood” (1994), la adaptările cărților pentru copii „Charlie and the Chocolate Factory” (2005) și „Alice în Țara Minunilor” (2010), la cel mai recent film al său, Disney din 2019 – adaptare de acțiune a lui Dumbo.

Burton este în post-producție cu „Wednesday”, primul său serial TV, pentru Netflix. Serialul o are în rolul principal pe Jenna Ortegan în rolul lui Wednesday Adams, singura „normală” din familia de groază The Adams Family.

Festivalul de film Lumière 2022 are loc în perioada 15-23 octombrie, la Lyon, Franța.

Foto: Profimedia Images

CITEȘTE ȘI: Doi actori români, cooptați în miniseria filmată de Tim Burton în România, „Wednesday”

 

Tags: