Top 11 produse despre care nu știai că au fost făcute de deținuți

Apropo.ro / 16.06.2013, 14:00
Top 11 produse despre care nu știai că au fost făcute de deținuți
Deținuții realizează milioane de plăcuțe de înmatriculare anual. Dar ei nu fac doar atât....

1. Cărți pentru nevăzători

În SUA există 36 de închisori cu programe de scris în Braille, pentru orbi. Un număr de 102 deținuți au fost angajați să lucreze pentru aceștia orice lucru în Braille – de la nuvele până la muzică.

2. Lenjerie

În anii ’90, Victoria’s Secret și JC Penney au anhajat un subcontractor, care l-a rândul său a adus o echipă de deținuți care să coasă articolele lenjeriei faimoase.

3. Bănci pentru parcuri și mese de picnic

Un grup de 4.000 de deținuți din Florida au produs peste 3.000 de produse și alte servicii – bănci pentru parcurile publice, coșuri de gunoi, mese pentru picnic. Un procent de 69% dintre ei au ieșit din închisoare și cu un atestat.

4. Haine militare

UNICOR a angajat deținuții să lucreze în 89 de fabrici pentru a produce echipamente militare de la jachete, uniforme, pantofi, până la armuri de corp sau tocuri de armă.

5. Siluete de ținte umane

Tot din deținuții de la UNICOR au lucrat la realizarea de siluete de ținte umane, pentru bazele de antrenamente.

6. Produse vechi marca Ikea

Din 1970 până în 1980, prizonierii politici ai Războiului Rece din Germania au realizat mobilier pentru Ikea. Ei primeau 40 de mărci germane pe lună, ce însemna un procent de 4% al unui salariu mediu pentru un muncitor liber.

7. Șepci de baseball

Tot din deținuții de la UNICOR au lucrat la producția pentru celebrele șepci de baseball americane. Produsele de la UNICOR au permisiunea de a vinde pe piață unele dintre produsele realizate de deținuți. Șepcile se află printre acestea.

8. Canoe

Colorado Correction Industries supraveghează programele de muncă ale deținuților. Spre exemplu, cei închiși la Fremont au realizat canoe lucrând cu fibră de sticlă, articole care s-au vândut mai apoi cu 1.500 de dolari bucata. Printre programele celor de la Colorado se numără și realizarea de mobilier pentru camerele studenților cazați în campusuri.

9. Suveniruri

Închisoarea San Quentin din California este un coșmar pentru mulți doar când aud numele. Deținuții de aici încearcă să supraviețuiască muncind la realizarea de suveniruri de orice natură.

10. Blue Jeans

Institutul de Corecție Eastern Oregon a alocat 47.000 mp unei fabrici de blugi și altor piese vestimentare realizate din acest material.

11. Cai

În Colorado, WHIP – Wild Horses Inmate Program a pus deținuții să antreneze caii sălbatici, care urmau să fie dați spre adopție. Din 1986, programul a ajutat la antrenarea și îmblânzirea a peste 5.000 de mustangi. În Maryland, deținuții au fost puși să aibă grijă de caii retrași din competițiile de curse și să îi antreneze pentru alte activități.

BONUS: Prăjitori de cafea – șase tipuri de cafea din Costa Rica până în Etipopia sunt aduse la o fabrică unde deținuții angajați trebuie să o prăjească pentru a fi ulterior ambalată și vândută. programul acesta dorește să ofere, gen, o a doua șansă celor privați de libertate și să îi învețe ceva util.

La fel ca și în alte State, deținuții din România pot munci pe perioada săvârșirii pedepsei, legislația le permite, dar nu pot fi remunerați cu mai puțin de salariul minim pe economie. Penitenciarul le oprește 60% din salariu, restul fiind încasați de deținuți.

Pe lângă faptul că sunt plătiți, aceștia beneficiază și de o reducere a pedepsei ce poate ajunge de la 0,25 la 0,5 zile pentru fiecare zi lucrată.

Potrivit datelor Ministerului Justiției, statul român cheltuiește în prezent, pentru „cazarea” unui deținut, 2.397 de lei pe lună.

Principalele domenii în care lucrează sunt muncile necalificate din agricultură și construcții (civile, industriale și infrastructură), salubrizare, reciclare, întreținere și amenajare spații verzi.

Deținuții pot activa în domenii precum brutărie, morărit, tâmplărie, frizerie, zidărie, amenajări interioare, lăcătușerie, confecționare articole încălțăminte și tâmplărie, mecanică auto, sculptură, etc. În unele penitenciare, detinutii se pot califica gratuit în diverse meserii, de la tâmplar, la lăcătuș, zidar, cizmar, brutar, etc.