TOP 3: Cele mai bune filme de comedie americane din istorie

De: Adrian Popa / 06.12.2021, 09:12

În lume sunt produse filme de comedie pe bandă rulantă, dar puține dintre acestea includ umor de calitate și sunt bine primite de criticii de specialitate. Genul este unul important, iar Institutul American de Film are o listă – „AFI’s 100 YEARS…100 LAUGHS the 100 funniest American movies of all time” – a celor mai bune 100 de comedii făcute vreodată în SUA.

Din listă fac parte inclusiv filme produse în perioada de început a cinematografiei, în anii 1920. Printre titluri se găsesc, de asemenea, „His Girl Friday,” „Bringing up Baby” sau „The Philadelphia Story”, care au ajutat staruri precum Cary Grant, Rosalind Russell, Katharine Hepburn și Jimmy Stewart să dobândească faimă mondială. Pentru cine nu știe, Hepburn este singurul actor din lume (bărbat sau femeie) care a câștigat patru premii Oscar (toate la categoria cea mai bună actriță într-un rol principal).

În a doua parte a secolului au apărut filme de comedie, precum „The Graduate”, care satirizau societatea americană.

Din lista AFI fac parte, de asemenea, filme de comedie apărute mai recent, dar care nu ar trebui să fie văzute de copii cu vârste de sub 17 ani nesupravegheați. Exemple sunt „There’s Something About Mary” sau „Groundhog Day”.

Vă prezentăm top trei cele mai hazlii filme de comedie americane din toate timpurile, potrivit AFI:

3. Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb (1964)

Filmul este o comedie neagră despre apocalipsa nucleară. Peter Sellers joacă mai multe roluri în pelicula regizată de Stanley Kubrick. Personajele interpretate de el încearcă să oprească războiul nuclear pe care un general american nebun dorește să îl declanșeze printr-un atac împotriva URSS. Din distribuție mai fac parte George C. Scott, Sterling Hayden și Keenan Wynn.

2. Tootsie (1982)

Pelicula spune povestea unui actor rămas fără loc de muncă care se travestește și devine un star de soap-opera. Filmul, regizat de Sydney Pollack, a fost un succes și a generat venituri de 177 de milioane de dolari la nivel mondial. Pentru rolul din „Tootsie”, Jessica Lange a primit Oscarul pentru cea mai bună actriță într-un rol secundar.

1. Some Like It Hot (1959)

Acesta este, potrivit listei AFI, cel mai bun film de comedie american din toate timpurile. Tony Curtis și Jack Lemmon joacă rolurile a doi muzicieni de jazz care sunt nevoiți să se deghizeze în femei pentru a scăpa de mafioții care îi urmăreau după ce au fost martori la un masacru. În filmul regizat de Billy Wilder au mai jucat Marilyn Monroe și George Raft. „Some Like It Hot” a fost desemnat cel mai hazliu film de comedie din toate timpurile și de canalul BBC Culture.

Foto: Tony Curtis și Marilyn Monroe în „Some Like It Hot”

CITEȘTE ȘI:

FOTO: Le-ai recunoaște pe stradă? Cum arătau în tinerețe 7 celebrități de talie mondială

Tom Hanks a dezvăluit filmele lui favorite dintre cele în care a jucat. Alegerile surprind