Top 7 filme despre fotbal

De: Nicoleta Lepădatu / 05.07.2021, 09:06
Top 7 filme despre fotbal

Fotbalul este, cel mai probabil, cel mai popular sport din lume, cu miliarde de spectatori în fața ecranelor și pe stadioane, așa că nu ar trebui să fie o surpriză faptul că există o mulțime de filme despre fotbal. Realizatorii au încercat ani de zile să surprindă esența acestui sport. Chiar dacă demersul nu a fost mereu unul de succes și pentru fiecare piesă clasică de cinema făcută pe această temă există alte multe pline de clișee sau care pur și simplu nu reușesc să transmită de ce fotbalul înseamnă atât de mult pentru oameni, am încercat să facem o selecție de șapte filme despre sportul rege, care merită văzute.

„Maradona”

Unul dintre cele mai impresionante documentare despre fotbal din lume, „Maradona” lui Kusturica are tot ce-i trebuie pentru a fi urmărit cu sufletul la gură. Legenda volatilă a fotbalului din Argentina, Diego Maradona, își deschide viața pentru regizorul sârb la fel de mercurial, Emir Kusturica, care l-a urmărit pe Pibe de Oro prin Buenos Aires, în acest documentar captivant.

Cineastul ar putea fi acuzat că s-a apropiat un pic prea mult de subiectul său; înțelegerea reciprocă dintre cei doi artiști temperamentali uneori atrage atenția, deoarece Kusturica glosează cu bunăvoință detaliile mai puțin savuroase ale vieții lui Diego în favoarea prezentării mitului.

Dar își răscumpără alegerile părtinitoare cu niște scene cu adevărat geniale. Un interviu cu Maradona în unul dintre cele mai cunoscute baruri de „cabaret” din Buenos Aires este un punct culminant pe care nu ai cum să-l uiți prea ușor. La fel ca și filmarea căsătoriei dintre doi membri ai Bisericii lui Maradona, în mijlocul terenului Argentinos Juniors, care culminează cu mireasa care ia o minge de fotbal pe care o aruncă într-o mulțime de invitați.

„Bend It Like Beckham“

Ca multe filme despre fotbal, unele aflate și pe această listă, „Bend It Like Beckham“ este mult mai mult decât un film despre fotbal; regizorul folosește sportul rege ca forță motrice pentru poveste. Titlul este, desigur, o referință la legenda David Beckham. În esență, este vorba despre o fată britanico-indiană care este îndrăgostită de fotbal, dar familia ei îi interzice să joace din cauza percepției conform căreia acesta este un sport pentru bărbați. Ea continuă să se antreneze și este recrutată la o echipă locală de femei, iar evenimentele se desfășoară, practic, de acolo. Pe lângă stereotipurile de gen, în film mai sunt explorate teme precum sexualitatea și tradițiile culturale.

„Green Street‟

Cunoscut de mulți ca Green Street Hooligans, filmul îl are în rolurile principale pe Elijah Wood, care joacă rolul lui Matt. După ce a fost expulzat pe nedrept de la Universitatea Harvard, Matt este nevoit să meargă în Anglia să locuiască cu sora lui. Când este prezentat soțului ei, el este, de asemenea, introdus în lumea fotbalului și, mai precis, în lumea huliganismului fotbalistic. Învață multe din cultura acestuia, oricât de violentă este, și asta îl ajută să afle mai multe despre sine. Filmul este despre descoperirea și relația sa cu el și este o excelentă portretizare a huliganismului din multe perspective.

„Escape To Victory‟

Una dintre cele mai vechi pelicule de pe această listă, „Escape To Victory‟, a regretatului John Huston, a fost lansată în 1981. Se mândrește cu o distribuție de excepție, care îi include pe Sylvester Stallone și pe Michael Caine și cu apariții de excepție ale legendelor fotbalului precum Pelé și Bobby Moore. Acesta este la fel de mult un film despre război, cum este și un film despre fotbal. Cu acțiunea situată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, cei blocați într-un lagăr de prizonieri naziști trebuie să joace un meci de fotbal împotriva gardienilor. Echipa aliată ajunge să folosească acestă oportunitate ca mijloc de a-și planifica evadarea.

„Goal! The Dream Begins“

„Goal! The Dream Begins“ este primul dintr-o trilogie, dar este considerat unanim ca fiind cel mai bun film al acesteia. Lansat în 2005, spune povestea lui Santiago Munez, un imigrant ilegal din Mexic care locuiește în Los Angeles și care este îndrăgostit de fotbal. În cele din urmă a fost recrutat pentru a juca pentru echipa engleză Newcastle United și tensiunea este din ce în ce mai mare, deși situația lui legală este una cel puțin complicată. Încă o dată, fotbalul este folosit aici ca o evadare și un mijloc pentru o viață mai bună.

„Looking For Eric“

În „Looking For Eric“, personajul principal Eric Bishop se află într-o situație în care mulți dintre noi ne găsim la un moment dat în viața noastră – are o slujbă pe care o urăște și se aflată într-un conflict serios cu fosta lui soție. Doar că asemănările se termină acolo, deoarece lucrurile vor lua o întorsătură cel puțin nebunească. Fiul lui Eric ascunde o armă pentru un baron local de droguri și când Eric o găsește, ajunge, inevitabil, la gânduri sinucigașe. Dar, după ce a furat o parte din canabisul fiului său și l-a fumat are halucinații și îl vede pe legendarul Eric Cantona, eroul său. Cantona îi oferă sfaturi care îl ajută să-și reevalueze viața. Filmul este mai mult despre fanatismul fotbalului și despre a vedea jucătorii de fotbal ca pe oameni obișnuiți.

„The Football Factory‟

Pe lista cu filme despre fotbal se află și The Football Factory, care, la fel ca Green Street, pune accentul pe fanii fotbalului și cât de extreme pot deveni lucrurile. Danny Dyer îl interpretează pe huliganul tipic – un tip care bea mult, se drogehază, este excesiv de agresiv și este rasist cu orice ocazie. Desigur, dacă ar rămâne așa pe parcursul întregului film, ar fi aproape imposibil să empatizăm cu el. În cele din urmă, își vine în fire și vrea să scape de acea viață, iar filmul este tocmai despre călătoria sa. Acest film este, de departe cea mai crudă analiză a huliganismului realizată pentru marele ecran.

Foto: Shutterstock

CITEȘTE ȘI: „Maradona by Kusturica“, documentarul care dezvăluie feţele legendarului fotbalist