Topirea ghețarilor din Antarctica, un proces ireversibil și alarmant

De: Carmen Ulian / 13.05.2014, 18:30
Două noi studii ale NASA dezvăluie un fapt îngrijorător pentru omenire. Topirea ghețarilor din Antarctica este un proces ce nu poate fi oprit. Oamenii de știință sunt alarmați.

Viitorul nu arată foarte bine. Cel puțin asta reiese din studiile efectuate de NASA în colaborare cu Universitatea Irvine din California despre topirea ghețarilor din Antarctica. Nivelul mării va crește între 1 și 4 metri având în vedere că învelișul de gheață din Antarctica de Vest se topește repede.

Deși gheața din Antarctica de Vest este mai puțină decât în Est, creșterea nivelului mării în următorii ani va avea efecte devastatoare. Topirea va atinge maximul în anul 2100, iar această parte din Antarctica va fi ca un oricare alt ocean.

antarctica

NASA a avut nevoie de 40 de ani de studii pentru a ajunge la această concluzie. Procesul este ireversibil și nu se mai poate face nimic. Orașele din apropierea mării vor fi primele grav afectate de inundații – New York, Miami, Veneția, Shanghai, Delta Dunării, Tulcea, Constanța, etc.

De vină este încălzirea globală și gaura din stratul de ozon au schimbat temperatura și au încălzit apele care, acum, mănâncă încet, încet din gheața din Antarctica de Vest. Fiecare reacție nefavorabilă ce are loc aici o „hrănește” pe următoarea, sunt de părere experții. Este ca o reacție în lanț.

Topirea ghețarilor ar putea fi încetinită sau stopată dacă în zonă ar exista un munte înalt, dar acest lucru nu există”, susțin specialiștii.

Creșterea chiar și cu 1 metru a nivelului oceanului planetar ar afecta și câmpul gravitațional terestru în emisfera sudică și ar modifica rotația planetei ce ar conduce la diferențe majore a nivelului apelor în anumite oceane.

În timp ce ghețarii din Antarctica de Vest se topesc în ritm alarmant, Antarctica de Vest, care este și mai mare, este stabilă, datorită temperaturilor foarte scăzute din zonă – s-au înregistrat și minus 92 de grade Celsius. În Antarctica este de nouă ori mai multă gheață decât în Groenlanda.