Tot ce ai vrut să știi despre psihologia culorilor

De: Mihaela Enache / 31.01.2014, 11:30
Tot ce ai vrut să știi despre psihologia culorilor
Nu este un secret faptul că unele mărci folosesc anumite culori pentru a-și promova produsele în fața clienților, prin intermediul cărora să evoce anumite emoții sau acțiuni din partea lor.

Multe medicamente vechi foloseau culorile pentru a trata diferite afecțiuni ale trupului și sufletului. Știai că acestea te pot afecta și le poți folosi pentru binele tău?

Psihologii și medicii sunt de acord că multe dintre efectele culorilor depinde de percepția noastră asupra acestora. Dacă analizăm atitudinea ta față de culori, ar trebui să înțelegem că există culori de care ești atras și sunt altele care nu îți plac. Știind culorile tale preferate și efectele produse de toate celelalte culori te poate ajuta să creezi un spațiu mai confortabil pentru tine.

De exemplu, albastrul este considerat a fi o culoare rece, dar, în același, timp, este culoarea încrederii. Oamenii de știință au descoperit că această culoare poate reduce pofta de mâncare. Este posibil ca o persoană să mănânce mai puțin de pe o farfurie albastră. Astfel, poți folosi culoarea dacă vrei să pierzi în greutate și să consumi porții mai mici de mâncare.

Culoarea roșu este considerată a fi culoarea vieții și supraviețuirii potrivit chinezilor. Ea poate evoca, însă, și furia și iritarea. Este, de asemenea, culoarea pasiunii și oamenii chiar o asociază cu dragostea.

Violetul nu este o culoare foarte naturală. Prin aceasta ne referim la faptul că este rar găsită în natură. El reprezintă înțelepciunea, respectul și autoritatea. Purpuriul atrage cu ușurință atenția oamenilor.

Verdele este culoarea speranței și a vieții și, în același timp, este culoarea banilor și vânzărilor. Ea îți poate stimula lectura și capacitatea de înțelegere. Poți să folosești hârtie de culoare verde deschis pentru a citi sau lua notițe sau o cameră verde în care să studiezi.

Culoarea galben reprezintă puterea. Ea este culoarea unui ego puternic. În unele țări, culoarea galben reprezintă și separarea.

În cultura vestică, albul reprezintă puritatea și liniștea. Cu toate acestea, în culturile orientale, ea este asociată cu moartea și durerea.