Toți peștii depun ouă?

De: Mia Nicolescu / 16.03.2015, 14:00
Toți peștii depun ouă?
Majoritatea peștilor depun ouă, iar aceste ouă sunt fecundate în afara corpului lor. Peștii care depun ouă se numesc ovipari. Însă, unii pești dau naștere unor pești vii. Ei sunt vivipari.

Printre peștii vivipari se numără peștii-curcubeu, peștii „platy”, peștele „swordtail” și peștii „mollies”. Ouăle lor sunt fecundate în interiorul corpului femelei, acolo unde cresc și puii. La momentul potrivit, ei se nasc. La peștii „platy”, nașterea are loc la 21 de zile după fecundare.

Numărul de ouă depuse și fecundate variază foarte mult de la o specie de pești la alta. Unii își elimină ouăle, apoi le abandonează, ele nemaitrezindu-le interesul. Acești pești depun ouă în număr mare. Cei care își îngrijesc puii depun mai puține ouă. 

Peștii depun două tipuri de ouă. Primul dintre ele plutește, iar celălalt se scufundă. Ouăle care plutesc se numesc ouă pelagice. De obicei, ele sunt mici și transparente și nu au o cantitate mare de gălbenuș. Ouăle care se scufundă sunt ouă de adâncime. Acestea sunt mai grele și au mult gălbenuș.

De exemplu, un hering depune ouă de adâncime și nu le îngrijește. Heringii depun între 20.000 și 40.000 de ouă. Codul, pe de altă parte, depune ouă pelagice. Un cod de dimensiuni medii poate depune o sută de milioane de ouă!

Macroul depune 400.000 – 500.000 de oup într-un sezon, dar niciodată mai mult de 50.000 într-o serie. Halibutul mare poate depune peste două milioane de ouă!

Dimensiunea ouălor variază. Ouăle de hering au un diametru de un milimetru, iar cele de cod au circa 1.5 milimetri. Ouăle de halibut au 3 milimetri. Ouăle păzite până când puii cresc au șanse mai mari de supraviețuire. Totuși, milioane și milioane de ouă de pește sunt mâncate de alte creaturi.