Tudor Giurgiu ironizează birocraţia de la CNC, unde a fost coadă la depunerea de proiecte pe hârtie

De: Alex Manole / 13.04.2021, 11:34
Tudor Giurgiu ironizează birocraţia de la CNC, unde a fost coadă la depunerea de proiecte pe hârtie

Cineastul Tudor Giurgiu a tras un semnal de alarmă privind starea cinematografiei românești în această perioadă de criză, într-un mesaj publicat pe contul său de Facebook, alături de mai multe fotografii cu o coadă formată în faţa sediului Centrului Național al Cinematografiei (CNC). Acesta spune că instituţia nu are bani de salarii decât până în toamnă şi niciun plan de digitalizare, motiv pentru care proiectele trebuie să fie depuse pe hârtie, în dosare.

„Stare de fapt a cinema-ului românesc în pandemie. Mulţumim Ikea, Carrefour, Lidl, Kaufland, Megaimaj, Miele pentru deosebit de rezistentele sacoşe care conţin dosarele de concurs ale viitoarelor filme româneşti. Ălea de o să le înjuraţi peste 5 ani că au luat Urşi, Lei, Paralei, că Oscar sigur nu mai prindem. Cam aşa se lucrează la noi în cinematografie, pe model dosar cu şină, 5 ex. per scenariu + 2 dosare cu date tehnice (multe care nu contează, nu le citeşte nimeni). Instituţia CNC nu are bani nici să treacă strada (de salarii cam până prin toamnă aşa), d-apoi să viseze la digitalizare şi un soft de management documente… Dacă era mai cald, precis se punea şi de un grătar în faţă, scăunelul de camping e oricum pregătit. And btw, peste 2 săptămâni, eterna şi fascinanta Românie, superţara pungilor de rafie, e nominalizată la 2 premii Oscar. Propun oamenilor de bine să facem un comitet de acţiune pro-bono pentru eliminarea depunerilor de proiecte hard-copy. Going green, going at least somewhere…  #totulvafibine”, a scris Tudor Giurgiu.

Potrivit News.ro, pentru concursul de proiecte sesiunea I/ 2021, dosarele au putut fi depuse la sediul CNC până pe 12 aprilie. Instituția a anunţat în martie organizarea concursului de selecţie a proiectelor cinematografice în vederea acordării de credite financiare directe pentru producţie şi dezvoltare. Tema stabilită de Consiliul de Administraţie al CNC pentru această sesiune este „filmul poliţist”. Totalul fondului alocat pentru sesiunea I 2021 a concursului de selecţie a proiectelor cinematografice este de 20 de milioane de lei.

CITEȘTE ȘI: Centrul Național al Cinematografiei organizează o nouă sesiune de finanțare nerambursabilă

Modificări privind audiovizualul și cinematografia, în dezbatere publică. Ce se prevede pentru platformele de streaming

Foto: Facebook/ Tudor Giurgiu