Un vulcan activ a fost descoperit în Antarctica, sub 1.000 m de gheață

Apropo.ro / 21.11.2013, 11:40
Un vulcan activ a fost descoperit în Antarctica, sub 1.000 m de gheață
Vulcanul activ din Antarctica ar provoca inundații catastrofale dacă ar erupe.

Încălzirea globală accelerează topirea celor 20 de milioane de kilometri cubi de gheață de pe Pământ. Doar în ultimul secol, temperatura pe glob a urcat cu jumătate de grad Celsius, astfel că nivelul mărilor și oceanelor a crescut cu 17 centimetri.

Meteo în București și în alte orașe pe vremea.apropo.ro

Topirea tuturor calotelor glaciare de pe Pământ ar produce inundații devastatoare, care ar putea să scufunde țări întregi, dar oamenii de știință ne asigură că și în cazul unei creșteri rapide a temperaturii globale, acest proces tot ar dura în jur de 5.000 de ani.

Cercetătorii de la Universitatea Washington au descoperit un vulcan activ, care nu a fost încă denumit, din întâmplare. În 2010, oamenii de știință au montat seismografe în regiunea Marie Byrd, din vestul Antarcticii. Seismografele au înregistrat două evenimente seismice, primul, în ianuarie 2010 și următorul, în 2011. Vibrațiile erau slabe și aveau o frecvență redusă.

Spre exemplu, seismele de magnitudini mici au, în general, o frecvență de 10-20 cicluri pe secundă„, spune Amanda Lough, din echipa lui Wiens, „în timp ce acestea aveau o frecvență de 2-4 cicluri pe secundă. În plus, mișcările au fost înregistrate la adâncimi prea mari ca să fie provocate de cutremure. Un eveniment tectonic ar putea avea epicentrul chiar și la 10-15 kilometri, dar la 25-40 de kilometri, ca acestea, e prea mult. Suficient de mult încât să fie la limita dintre crusta și mantaua Pământului„, adaugă Lough.

Credem că aceste mici evenimente seismice sunt generate de mișcările magmei și a altor fluide„, spune Wiens. „Vulcanul va erupe, cu siguranță, în viitor. Știm că în Islanda, erupțiile vulcanice topesc ghețari, uneori. O erupție de acest gen aici are potențialul să fie catastrofală. Vulcanul ar topi milioane de litri de gheață, suficient cât să umple câteva lacuri. Aceasta va face cursurile de apă și, ulterior, nivelul mării să crească„, adaugă Wiens.

Citește mai multe detalii despre vulcanul activ din Antarctica, pe Mediafax.ro