Veniturile din muzică înregistrată la nivel mondial au atins suma record de 26 de miliarde de dolari

De: Ana Obretin / 23.03.2022, 10:26
Veniturile din muzică înregistrată la nivel mondial au atins suma record de 26 de miliarde de dolari

Veniturile din muzica înregistrată la nivel mondial au crescut la 25,9 miliarde de dolari anul trecut, o cifră cu 18,5% mai mare decât în 2020. Principalul motiv este creșterea numărului de fani care s-au abonat la rețelele de streaming.

Acesta este cel de-al șaptelea an consecutiv în care piața înregistrează o creștere, potrivit unui raport publicat marți de Federația Internațională a Industriei Fonografice (Federation of the Phonographic Industry), organizația cu sediul la Londra care reprezintă businessul cu muzică înregistrată la nivel mondial. 

CITEȘTE ȘI: Studiu: 29% dintre cei care ascultă muzică la nivel global folosesc metode ilegale sau fără licență

„Save Your Tears”, al lui The Weeknd, cel mai bine vândut single din 2021

De asemenea, s-a înregistrat o evoluție a comerțului fizic cu amănuntul pentru prima dată în ultimii 20 de ani, pe fondul carantinei impuse în pandemie. 

Veniturile din streaming cu abonament plătit au crescut cu 21,9%, până la 12,3 miliarde de dolari, a transmis IFPI. La sfârșitul anului trecut existau 523 de milioane de utilizatori de conturi cu abonament plătit, potrivit raportului citat de Reuters. La nivel general, streamingul a reprezentat 65% din veniturile totale. Veniturile din format fizic au crescut cu 16,1%, la 5 miliarde de dolari.

„În întreaga lume, casele de discuri se angajează la un nivel foarte local pentru a sprijini culturile muzicale și pentru a contribui la dezvoltarea ecosistemelor muzicale emergente – susținând muzica locală și creând oportunități pentru ca aceasta să ajungă la un public global”, a spus directorul executiv al IFPI, Frances Moore. 

În consecință, piața muzicală de astăzi este cea mai competitivă din istorie.

Singurul canal care a înregistrat o scădere au fost descărcările și alte formate digitale, cu venituri mai mici cu 10,7%, deoarece tot mai mulți oameni au apelat la diverse modele de ascultare a muzicii în loc să o cumpere.

Veniturile din muzica înregistrată au crescut în fiecare regiune

Cea mai rapidă rată, de 35%, a fost înregistrată în Orientul Mijlociu și Africa de Nord. În top urmează America Latină, cu 31,2%, SUA și Canada, cu 22%, și Asia, cu 16,1%. Veniturile în Europa au crescut cu 15,4%, iar în Africa subsahariană au înregistrat o creștere de 9,6%.

„30”, al starului britanic Adele, a fost cel mai vândut album al anului, în timp ce hitul cântărețului canadian The Weeknd „Save Your Tears” a fost cel mai ascultat, cu 2,15 miliarde de streamuri. 

CITEȘTE ȘI: „30” al Adele, desemnat cel mai bine vândut album din 2021

Foto: Profimedia Images