Yves Saint Laurent s-a stins din viata la 71 de ani

Apropo.ro / 02.06.2008, 13:34
Yves Saint Laurent s-a stins din viata la 71 de ani
Yves Saint Laurent, unul dintre cei mai de top designeri francezi ai secolului XX, s-a stins din viata la varsta de 71 de ani, la Paris.

Yves Saint Laurent, unul dintre cei mai de top designeri francezi ai secolului XX, s-a stins din viata la varsta de 71 de ani, la Paris.

Designerul francez, care s-a retras din lumea modei in 2002, dupa doua decenii in slujba creatiei haute-couture, YSL nu a avut o stare de sanatate prea buna in ultima perioada. El a fost unul dintre cei care au dominat lumea modei, alaturi de Christian Dior, Coco Chanel si Paul Poiret. A facut parte din ultima mare generatie de creatori consacrati ai modei.

Yves Donat Mathieu Saint Laurent s-a nascut in Oran, Algeria, la 1 august 1936, in timpul in care Africa de Nord era considerata ca apartinand Frantei. Inca de mic a fost fascinat de haine, de vestimentatii si si-a facut un portofoliu solid pana la 17 ani, cand a ajuns la Paris. A ajuns sa lucreze cu cele mai in voga case de moda si alaturi de cei mai mari creatori. Intr-un timp scurt a reusit sa devina asistentul celebrului designer Christian Dior.

Yves Saint Laurent Dupa ce Dior a decedat, YSL a preluat fraiele Casei Dior. In anii 1960 si-a creat propria casa de moda, fiind un vesnic observator al nevoilor femeilor in materie de vestimentatie.

YSL a fost cel care a stiut sa puna femeia in valoare, sa arate puterea ei prin creatii impresionante: taiorul pantalon si jacheta safari. Creatiile sale au ramas peste timp cu aceeasi valoare de actualitate.

Partenerul de afaceri al lui YSL, Pierre Berge, spunea ca: "Chanel le-a daruit libertatea, YSL a daruit puterea. Este un adevarat creator".

Dupa retragerea sa din lumea modei, YSL a vorbit despre batalia lui cu medicamentele, cu depresia si singuratatea. Acestea au fost unele din motivele care i-au aratat ca este timpul sa se opreasca.

Ceremonia de inmormantare este programata pentru 6 iunie 2008, la Biserica Saint Roch din Paris.