O scenă cu un sărut al unui cuplu gay, reintrodusă într-o animație Pixar, după critici acerbe

De: Ana Obretin / 20.03.2022, 11:07
O scenă cu un sărut al unui cuplu gay, reintrodusă într-o animație Pixar, după critici acerbe

O scenă cu un sărut al unui cuplu gay a fost reintrodusă în cel mai nou film produs de Pixar, „Lightyear”, după critici acerbe declanșate de eliminarea ei.

Filmul dedicat personajului Buzz Lightyear din franciza „Toy Story” include și o relație între două personaje feminine. Eliminarea acelei scene a stârnit critici, mai ales în contextul în care Disney, proprietarul Pixar, a păstrat tăcerea după adoptarea în Florida a unui controversat proiect de lege numit „Don’t Say Gay” („nu pronunța cuvântul gay”). Ulterior, Bob Chapek, CEO al Disney, și-a cerut scuze angajaților pentru tăcerea sa în legătură cu proiectul de lege propus de republicanii americani. Cunoscut oficial ca Parental Rights in Education (Drepturile parentale în educație), acesta interzice discuțiile despre orientarea sexuală și identitatea de gen de la grădiniță până la clasa a treia (copii cu vârste cuprinse între 8 și 9 ani). În lege se spune că discuțiile despre identitatea de gen ar trebui să fie gestionate de părinți, nu de școli. Casa Albă a numit legea „odioasă” și ceva care vizează „elevii vulnerabili”.

CITEȘTE ȘI: James Bond: O scenă cu nuanțe gay le-a dat bătăi de cap producătorilor

Elizabeth Taylor a încercat să îl seducă pe Montgomery Clift. Apoi l-a sprijinit după ce a aflat că e gay

Marvel Comics dezvăluie un nou erou gay “Captain America”

Disney a fost criticată pentru că nu a vorbit împotriva proiectului de lege. Compania are 77.000 de angajați în Florida, în timp ce Walt Disney World Resort din Orlando atrage peste 58 de milioane de oameni în fiecare an. Săptămâna trecută, Chapek a trimis angajaților un e-mail susținând că „declarațiile companiei influențează foarte puțin rezultatele sau părerile”. „Mai simplu spus, ele pot fi contraproductive și pot submina modalități mai eficiente de a face schimbări”, a adăugat acesta, potrivit Deadline.

„Lightyear” va avea premiera în cinematografe pe 17 iunie

Angajații LGBTQIA+ de la studioul Pixar au trimis apoi o scrisoare către Disney, acuzând compania-mamă că s-a retras de la dezbaterea publică despre „legislația bigotă”, în timp ce continuă să profite de pe urma comunității lor. Ei au mai susținut că Disney a tăiat „aproape fiecare scenă de afecțiune deschisă gay” din conținuturile sale, „indiferent protestele echipelor creative și ale conducerii executive de la Pixar”.

Chapek a trimis apoi un alt mesaj intern: „Mulțumesc tuturor celor care m-au contactat, împărtășindu-mi durerea, frustrarea și tristețea în legătură cu reacția companiei la proiectul de lege ‘Nu spuneți gay’ din Florida”. „Discuțiile cu voi, mesajele voastre și întâlnirile cu voi m-au ajutat să înțeleg mai bine cât de dureroasă a fost tăcerea noastră. Este clar că aceasta nu este doar o problemă legată de un proiect de lege din Florida, ci este încă o provocare la adresa drepturilor fundamentale ale omului. Aveați nevoie de mine să fiu un aliat mai puternic în lupta pentru drepturi egale și v-am dezamăgit. Îmi pare rău”.  Chapek a promis o donație de 5 milioane de dolari grupului de susținere LGBT din Human Rights Company. Însă, organizația de caritate a refuzat donația și a cerut gigantului de divertisment să ia „măsuri semnificative” împotriva proiectului de lege.

Filmul „Lightyear”, în care Chris Evans și-a împrumutat vocea personajului principal, va fi lansat în cinematografe în luna iunie.

CITEȘTE ȘI: 7 teorii surprinzătoare despre cele mai celebre animaţii Disney!

Foto: Profimedia Images