Actorul Michael J. Fox va primi un Oscar onorific anul acesta

De: Ana Obretin / 23.06.2022, 09:16
Actorul Michael J. Fox va primi un Oscar onorific anul acesta

Actorul Michael J. Fox, cel mai bine cunoscut publicului pentru rolul din filmul „Back to the Future”, va primi un premiu Oscar onorific pentru munca sa de conștientizare a maladiei Parkinson.

Anunțul a fost făcut de consiliul de conducere al Academiei de film americane, care îi va onora, de asemenea, pe compozitoarea Diane Warren, de 13 ori câștigătoare a premiului Oscar, pe regizorul Peter Weir, de șase ori nominalizat la acest trofeu, și pe cineastul Euzhan Palcy.

CITEȘTE ȘI: Actori care au făcut roluri foarte bune în filme slabe sau mediocre

5 actori mari a căror carieră a intrat în declin spre bătrânețe

Fox, Warren, Weir și Palcy își vor primi trofeele Oscar onorifice la cea de-a 13-a ediție a galei Governors Awards, care va avea loc pe 19 noiembrie, la Los Angeles.

„Consiliul de conducere al Academiei este onorat să recunoască patru persoane care au avut contribuții de neșters în cinematografie și în lume în general”, a declarat președintele instituției, David Rubin, potrivit The Hollywood Reporter. „Sprijinul neobosit al lui Michael J. Fox pentru cercetările despre boala Parkinson, alături de optimismul său nemărginit, exemplifică impactul unei persoane în schimbarea viitorului pentru milioane de oameni”, se arată în aceeași declarație.

Oscarul onorific primit de Michael J. Fox, care este numit oficial Hersholt Award, a fost acordat anterior de 42 de ori. Printre personalitățile premiate pentru activism s-au numărat Gregory Peck, Frank Sinatra, Oprah Winfrey, Jeffrey Katzenberg și Angelina Jolie.

Fox, cel mai cunoscut pentru rolul lui Marty McFly în filmele „Back to the Future”, a fost diagnosticat cu boala Parkinson precoce în 1991, la vârsta de 29 de ani. În 2000, el a înființat Fundația Michael J. Fox pentru cercetarea Parkinson, care este acum cea mai importantă organizație din domeniu în lume.

Despre modul în care trăiește cu boală, Fox a declarat pentru The Guardian în 2020: „Este ca și cum aș merge pe jos. Odinioară mergeam repede, dar fiecare pas este acum o problemă de matematică, așa că o iau încet. Și, cu actoria, obișnuiam să alerg până la linia de lovitura. Dar am început să fiu foarte atent, pentru că nu puteam să patinez în orice moment”.

CITEȘTE ȘI: Bruce Willis renunță la actorie după ce a fost diagnosticat cu afazie

Foto: Profimedia Images