Actrița Renée Dorléac, mama lui Catherine Deneuve, a murit la 109 ani

De: Ana Obretin / 15.07.2021, 13:28
Actrița Renée Dorléac, mama lui Catherine Deneuve, a murit la 109 ani

Actrița franceză Renée Dorléac, mama lui Catherine Deneuve, a murit la vârsta de 109 ani. Decana de vârstă a actorilor din întreaga lume, aceasta a fost una dintre primele artiste franceze care s-au implicat în proiecte de dublaj.

Născută în Le Havre, pe 10 septembrie 1911, Renée Dorléac, cunoscută sub numele de scenă Renée Simonot, a murit duminică, la Paris, însă anunțul despre decesul ei a fost făcut public de familie joi, în Le Figaro.

La momentul morții sale, Catherine Deneuve se afla la Cannes, la premiera celui mai recent film al său, „De son vivant”, în regia lui Emmanuelle Bercot, prezentat în afara competiției festivalului.

„Numele meu era Deneuve, ca al lui Catherine!”

Născută Renée-Jeanne Deneuve, actrița și-a ales ca nume de scenă Simonot, un omagiu adus unei prietene a mamei sale, o artistă de operă care i-a fost mentor. A debutat foarte tânără la Teatrul Odéon, unde a rămas aproape trei decenii.

A fost una dintre primele actrițe franceze care au lucrat în dublajul de filme, dând glas unor staruri ca Olivia de Havilland, Judy Garland și Esther Williams. La sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial a decis să renunțe aproape total la carieră, pentru a se dedica familiei și celor patru fiice ale sale.

Înainte de război, a avut o fiică, Danielle, cu un actor, un „bărbat fermecător, dar pe care nu se putea conta”. „Am plecat cu fiica mea în brațe și mi-am recăpătat libertatea. M-am gândit apoi la acest domn care îmi făcea curte fără să îmi dau seama”, declara actrița într-un interviu pentru săptămânalul Le Point, în 2013. Era vorba despre actorul Maurice Dorléac, cu care s-a căsătorit și a avut alte trei fiice: Françoise, în 1942, Catherine, în 1943, și Sylvie, în 1946. Maurice Dorléac a murit în 1979.

Este „o femeie pe care o consider foarte curajoasă. Nu îți dai seama când ești copil. Înțelegem doar cu timpul. Creșterea a patru copii este un lucru important. Mai ales că ne-a lăsat destul de libere ”, a declarat despre ea Catherine Deneuve, în 2012, pentru publicația M a reviste Le Monde.

Foto: Profimedia images

CITEȘTE ȘI: Filmul „La vérité”, cu Catherine Deneuve, în cinematografele românești, din 26 februarie

5 regizori celebri care și-au lansat cariera la Festivalul de la Cannes

Cannes 2021: Matt Damon în lacrimi la premiera „Stillwater‟, filmul cu care se reîntoarce la festival