Agenda de weekend: Ce să faci în București pe 19 și 20 martie

De: Nicoleta Lepădatu / 19.03.2022, 08:00
Agenda de weekend: Ce să faci în București pe 19 și 20 martie

Chiar dacă primăvara se încăpățânează să vină mai mult decât calendaristic, am pus pe agenda de weekend filme, piese de teatru și concerte care te vor ajuta să uiți de temperaturile hibernale.

Film

Doar două premiere în aceste zile, dar una dintre ele nominalizată la Oscar și care l-a ajutat pe regizorul Kenneth Branagh să doboare tot felul de recorduri. Le-am pus pe agenda de weekend, dar mai ai o mulțime de filme din care să alegi.

„Ambulanța: Salvare contracronometru”

Doi hoți fură o ambulanță după ce jaful o ia razna. Începe o cursă contracronometru, pentru a-și salva propriile vieți, dar și pentru a salva viețile ocupanților ambulanței, prinși la mijloc nevinovați.

Regia: Michael Bay

Cu: Jake Gyllenhaal, Eiza González, Yahya Abdul-Mateen II, Devan Long

Gen film: Acţiune

„Belfast”

Un băiețel de nouă ani trebuie ia calea maturității într-o lume care s-a întors cu susul în jos. Comunitatea sa stabilă și iubitoare se schimbă pentru totdeauna, dar bucuria, râsetele, muzica și magia formativă a filmelor rămân.

Regia: Kenneth Branagh

Cu: Caitriona Balfe, Jamie Dornan, Judi Dench

Gen film: Dramă

Teatru

În lumea muzelor viața se spune și se trăiește în povești. Am pus pe agenda de weekend doar câteva dintre piesele de teatru la care merită să ajungi, lista fiind una mult mai generoasă, de altfel.

„Spiritul de familie”

„Spiritul de familie” este un altfel de noapte furtunoasă, de data aceasta cu specific occidental: O reuniune de familie se transformă într-un adevărat dezastru care loveşte trei cupluri, fapt subliniat de titlul ironic al spectacolului.

Spectacolul este savuros prin varietatea personajelor, a schimbărilor de situaţie, prin umor şi, nu în ultimul rând,  prin rigoarea construcției datorate lui Radu Beligan, aflat aici în postura unui mare regizor.

Când: 19 martie, ora 19.00

Unde: TEATRUL DE COMEDIE – SALA RADU BELIGAN

Distribuția: Marius Florea Vizante, Lamia Beligan, Marius Drogeanu, Dorina Chiriac, Sandu Pop, Delia Seceleanu, Mirela Zeţa

Regia: Radu Beligan

„Persona”

În anul 1965, deja celebrul regizor Ingmar Bergman era răpus la pat de o pneumonie în urma unei perioade epuizante de directorat la Teatrul Dramatic Regal din Stockholm. Scenariul filmului Persona l-a scris pe patul de spital, iar mai târziu s-a confesat că o mare parte a materialului scris reprezintă “o poezie a situației personale” de la acea vreme. Unul din filmele sale de referință, considerat de către el însuși ca fiind capodopera sa, dar și un “Everest al filmologiei” de către unii critici de specialitate, este, în producția Odeonului bucureștean, decriptat, adaptat teatrului și interpretat în cheie contemporană. Teme actuale precum identitatea (sexuală), sensul creației sau criza maternității sunt redefinite din perspectiva începutului de secol XXI, într-un spectacol percutant, modern, care baleiază stilistic între dramă psihologică, horror fantastic și cabaret SF.

Când: 19 martie, ora 19.30

Unde: TEATRUL ODEON – SALA STUDIO

Distribuția: Crina Mureșan, Anda Saltelechi, Ioana Bugarin, Alexandru Papadopol

Regia: Radu Alexandru Nica

„Fluturii sunt liberi”

O poveste despre ambiție, vise și dezamăgiri. O poveste despre Don, cel care vrea să trăiască cu adevărat. O poveste despre Jill, cea care îl învață să o facă. O poveste despre doamna Baker și despre frica unei mame de a da drumul de la pieptul său „puiului” care încearcă să zboare liber, de teamă ca el să nu-și frângă aripile. O poveste despre doi tineri care se găsesc, apoi se pierd, pentru ca în final… O poveste cu zâmbete și cu lacrimi în ochi.
Când: 20 martie, ora 19.00
Unde: TEATRUL EXCELSIOR
Distribuția: Alex Călin, Ioana Anastasia Anton, Catrinel Dumitrescu, Șerban Gomoi
Regia: Erwin Șimșensohn

„Magnificul”

În România, paradoxurile se țin lanț! Suntem un popor creativ, talentat, dar predispus la exagerări (de viziune, de exprimare, de autocritică, dar și de supraapreciere)! La noi, drumul de la sublim la derizoriu este foarte scurt. Nu avem (prea multe…) complexe, ci numai certitudini! Asta e și bine, și rău! Modelele ne sunt trecătoare, pernicioase, cu sclipici și profund conjuncturale! O țară de potențiali Magnifici!

O piesă aparent realistă, cu o punctuație clară, dar cu mize și mesaje subliminale, ce depășesc conjunctura politică și socială. O lume urâtă, fără viitor, cumetrii, manipulări, confrerii, trădări și, deasupra tuturor,… Compromisul, ca regulă și rețetă infailibilă de supraviețuire. Comic, laolaltă cu tragic, absurd și grotesc, livresc deopotrivă cu burlesc și, dominant, virulență și sarcasm. O lume agresivă, cu sisteme de autoapărare verificate în timp.

„Magnificul”, un spectacol-interogație, o posibilă cheie de interpretare a ceea ce trăim noi, românii, Acum și Aici!

Când: 20 martie, ora 19.00

Unde: TEATRUL NOTTARA – SALA HORIA LOVINESCU

Distribuția: Mihai Marinescu, Isabela Neamțu, Alexandru Mike Gheorghiu, Alexandru Jitea, Sorin  Cociş, Cristian Nicolaie, Răzvan Bănică, Filip Ristovski, Laura Anghel

Concerte

Ai pe agenda de weekend o serie de evenimente muzicale de neratat și tot atâtea motive pentru a merge la ele. Pentru că muzica este extrem de importantă când vrei să rămâi în contact cu tine și cu ceea ce te înconjoară.

Dordeduh // HAR // + Methadone Skies, Quantic Pub, 19 martie, ora 17.00

Omul cu Șobolani, Control Club, 19 martie, ora 19.00

Bella Santiago, 14THLANE, 19 martie, ora 19.00

Folk Rock Comedy cu Daniel Făt si Piticu Piti”, La Ingineri, 19 martie, ora 19.00

Irish Tribute by Publika, Hardrock Cafe, 19 martie, ora 20.30

Concert aniversar Alina Manole, Quantic Pub, 20 martie, ora 19.00

Foto: outnow.ch

CITEȘTE ȘI: 10 filme biografice cu muzicieni (Video)