Agenda de weekend: Ce să faci în București pe 5 și 6 martie

De: Nicoleta Lepădatu / 05.03.2022, 09:10
Agenda de weekend: Ce să faci în București pe 5 și 6 martie

Într-o lume în care normalitatea a rămas fără definiție, artă rămâne singura noastră constantă, așa că am pus pe agenda de weekend și în această săptămână câteva motive pentru a te rupe de haos și a te bucura de filme, piese de teatru, concerte și evenimente culturale inedite.

Filme

Trei premiere, printre care „Batman”, ar trebuie să te scoată zilele acestea din casă, așa că am pus pe agenda de weekend filme bune, pentru cinefili și nu numai.

„Arcușorii și… fie ce o fi”

Pe lângă cei șapte kufli întâlnim și personaje noi în noul film și nimic nu este ceea ce pare. Cum spune și sloganul filmului: Poate să iasă orice din asta!

Regia: Kristóf Jurik

Cu: Péter Scherer

Gen film: Animaţie

„Crai nou”

Călătoria unei tinere spre procesul ei de dezumanizare. În încercarea de a urma studii superioare și a scăpa de violența familiei ei disfuncționale, Irina se transformă din victimă în agresor ca urmare a agresiunii subtile pe care trebuie să o îndure.

Regia: Alina Grigore

Cu: Ioana Chițu, Mircea Postelnicu

Gen film: Dramă

„Batman”

După doi ani de supraveghere a străzilor orașului ca Batman, cel mai cunoscut personaj al universului DC este înfățișat într-o poveste complet diferită, care scoate la iveală secretele ascunse ale familiilor fondatoare ale orașului Gotham.

Regia: Matt Reeves

Cu: Robert Pattinson, Andy Serkis, Zoë Kravitz

Gen film: Acţiune

Teatru

Piese neconvenționale, montări clasice sau povești spuse cu pasiune sunt doar câteva dintre lucrurile pentru care merită să mergi la teatru zilele acestea. Am pus pe agenda de weekend câteva piese de neratat.

„404 Love”

„404 Love” este o adaptare după „La Ronde” de Arthur Schnitzler, piesă care la începutul secolului 20 a produs un scandal de proporții în rândul societății vieneze, fiind interzisă imediat după premieră. Montarea actuală propune o reinterpretare a textului clasic în contextul Bucureștiului anilor 2020, o societate evident mai puțin pudibondă și sexistă, însă una în care deseori sexul și intimitatea constituie în continuare subiecte tabu.

6 personaje formează 6 cupluri într-o cursă după pofte carnale, escapade extraconjugale, confirmări individuale, accederi în alte clase sociale, ieșiri din banalitatea rutinei zilnice. Dorința este motorul acestui mecanism care se închide la final și expune nesiguranțe personale, secrete dar și accente de sinceritate pură, care apar doar în momentul conexiunii cu o altă persoană.

Când: 5 martie, ora 19.00

Unde: TEATRUL APROPO

Distribuția: Ana Turos și Teodor Ghiță

Regia: Ana Turos și Teodor Ghiță

„Fata din casa vagon”

Construit într-un ton dulce amar, spectacolul este o întoarcere în timp în România anilor 70 – 80 și povestește cu nostalgie despre viața de familie a acelei epoci. Întâmplări din traiul sub regimul totalitar sunt redate cu duioșie, candoare și umor.

O fetiță de 8 ani imaginează jocuri prin care pornește într-o călătorie cu dorința de a se apropia de mama ei și de a-i deveni cea mai bună prietenă. Speră că împreună vor reuși să evadeze din universul dur și constrângător al casei vagon în care neîmplinirile și regretele, transmise ca o boală ereditară, fac ca trecutul să fie parte din prezent. Legăturile dintre fiică, mamă și bunică devin un coridor strâmt, lung și care pare a fi fără ieșire.

Basme, jocuri, vise, speranțe, coșmaruri, zâmbete, suferințe, iubiri, iertări, dureri se amestecă și se întrepătrund într-o țesătură deasă de vieți care nu se pot rupe unele de altele.

Când: 5 martie, ora 19.00

Unde: TEATRUL DE ARTĂ BUCUREȘTI

Distribuția: Lorena Zăbrăuțanu și Eliza Păuna

Regia: Lorena Zăbrăuțanu și Eliza Păuna

„Cină cu prieteni”

Câștigătoare a premiului Pulitzer pentru dramaturgie în 2000, „Cină cu prieteni” este o capodoperă modernă care analizează viețile a două cupluri și implicațiile pe care un divorț le va avea asupra prieteniei dintre cei patru protagoniști. Margulies este un fin observator al lucrurilor obișnuite ale vieții, cu slăbiciunile ei – lucruri ce devin inedite, grație modului remarcabil în care sunt prezentate de autor. Textul, plin de umor, căldură și înțelepciune, atrage prin limbajul impecabil – folosind un ton, când amuzant, când dulce-amărui – prin dialogurile veridice, dar și prin problematica subiectului propus, care îndeamnă la serioase reflecții.

Când: 6 martie, ora 19.00

Unde: TEATRUL LUCIA STURDZA BULANDRA SALA LIVIU CIULEI

Distribuția: Șerban Pavlu, Andreea Bibiri, Ana Ioana Macaria, Vlad Zamfirescu

Regia: Cristi Juncu

„Lettice & Lovage”

„Lettice și Leușteanul” este o savuroasă comedie satirică, scrisă în 1987, special pentru actrița Maggie Smith și spune, într-un stil plin de umor fin și nuanțat, British, povestea întâlnirii dintre Lettice Douffet (o femeie pasionată de istorie, teatru și bucătărie elisabetană), ghid turistic la Conacul Fustian, conac bântuit (în opinia ei) și Charlotte (Lotte) Schoen, aparent rigidul reprezentant al Consiliului Conservării și Protejării Obiectivelor Istorice ale Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord.

Când: 6 martie, ora 19.00

Unde: TEATRUL ARTE DELL’ANIMA

Distribuția: Crina Lință, Ioana Pavelescu, Silviu Biriș

Regia:  Geanina Hergheligiu

Concerte

Pentru că se apropie cu pași repezi 9 martie, concertele din București s-au grupat mai aproape de sărbătoarea femeilor din lumea întreaga, dar acesta nu este un motiv pentru a nu pune pe agenda de weekend câteva evenimente muzicale de neratat.

Adrian Despot & Cezar Popescu // Vița de Vie Acu2tic, 5 martie, ora 16.00, Berăria H

Maria’s Trio – Perspectives of love, 6 martie, ora 19.00, Green Hours Jazz Cafe

Byron, 6 martie, ora 19.00, Berăria H

 

Foto: outnow.ch

CITEȘTE ȘI: Smiley debutează în rol principal în filmul „Odată pentru totdeauna”, lansat în cinema pe 25 februarie