Agenda de weekend: Ce să faci în București pe 2 și 3 iulie

Apropo.ro / 02.07.2022, 08:42
Agenda de weekend: Ce să faci în București pe 2 și 3 iulie

În cel mai torid weekend din această vară am pus pe agenda de weekend filme, piese de teatru și concerte care să te convingă să ieși din casă și să alegi răcoarea unui spațiu în care să te bucuri de experiențe artistice așa cu îți dorești.

Film

În afară de două filme românești în premieră și mult așteptatele aventuri ale minionilor, pe care le-am și pus pe agenda de weekend, vei găsi în cinematografe o mulțime de alte producții pe care merită să le vezi.

„Almanah Cinema. Șase filme scurte”

Despre proiectul său, Radu Jude spune: „Așa cum un scriitor poate publica un volum de povestiri sau de poezii, așa ar trebui să poată și un regizor de film să își adune filmele scurte și să le ofere publicului într-un volum”.

Regia: Radu Jude

Cu: Alexandru Dabija, Cristina Drăghici, Șerban Pavlu, Ilinca Manolache

Gen film: Comedie, Dramă

„Minionii 2”

Povestea nespusă a unui băiețel de 12 ani cu un vis neobișnuit: să devină cel mai mare ticălos din câți a văzut lumea.

Regia: Kyle Balda, Brad Ableson, Jonathan del Val

Cu: Alan Arkin, Steve Carell, Lucy Lawless, Jean-Claude Van Damme, Michelle Yeoh

Gen film: Animaţie

„Uneori ninge cu zăpadă, alteori cu întuneric”

Teo este un regizor care repetă cu actorii pentru un nou proiect. Subiectul, autobiografic, este derutant încă de la început: frământările unui regizor care pune în scenă o piesă despre drama pe care o trăiește după moartea fetiței lui.

Regia: Gabriel de Achim

Cu: Bogdan Dumitrache, Luiza Gherghinescu, Anca-Ioana Androne

Gen film: Dramă

Teatru

Deși nu mai sunt atât de multe piese de teatru din care să alegi, am pus pe agenda de weekend comedii spumoase, montări celebre și distribuții care te vor încânta cu măiestria lor.

„Mitică Popescu”

„Mitică este bucureșteanul par excellence”, spune I.L. Caragiale, nașul acestui tip care „face spirite nesărate”. Fizionomia morală este aceea a bucureșteanului care pare un personaj cu totul neserios: lăudăros fără pereche, chiulangiu, crai de mahala, farseur de prost gust.

Autorul acestei comedii este el însuși regățean și român. El nu s-a putut împăca în niciun mod cu această reputație a lui Mitică pe care îl consideră frate bun. El crede că Mitică adoptă voit forma vulgară, aceasta fiind un simplu mod de a se apăra în fața vieții, așa cum unii timizi sunt obraznici, iar unii bătrâni, morocănoși.

Când: sâmbătă, 2 iulie, ora 19.00

Unde: Teatrul Nottara, Sala Horia Lovinescu

Distribuția: Dan Tudor, Ada Navrot, Dani Popescu, Cristian Nicolaie, Raluca Tiţa, Daniela Minoiu, Ion Haiduc, Andreea Măcelaru Şofron, Mihai Marinescu, Mircea Teodorescu

Regia: Dan Tudor

„Pe jumătate cântec”

„Pe jumătate cântec” spune povestea Francescăi de la 5 până la 33 de ani, în nouă tablouri,   fiecare   surprinzând   o   vârstă,   un   univers,   o întâmplare dintre cele care contează şi care pot modela sau frânge un destin. O poveste despre ratare, despre ce se întâmplă atunci când nu ai curajul să îţi urmezi visele şi te încurci în propria ta viaţă, ca într-ohaină cu câteva numere prea mare. Despre cum ajunge viaţa netrăităsă te roadă pe dinăuntru ca un cancer.

Când: sâmbătă, 2 iulie, ora 19.30

Unde: Teatrul Odeon

Distribuția: Anda Saltelechi

Regia: Crista Bilciu

„Tatăl”

Anne încearcă cât poate să aibă grijă de André, tatăl ei, a cărui memorie nesigură îl face din ce în ce mai vulnerabil. Descurajați de caracterul lui irascibil, îngrijitorii nu-i sunt de nici un ajutor și îl părăsesc unul după altul. Amintirile tatălui se dezintegrează treptat. Totul este încețoșat în jurul lui, un melanj confuz în care se amestecă locurile între ele și cei dragi cu cei străini. În amurgul existenței sale, nedumerirea lui îl strânge din ce în ce mai mult într-o singurătate ireversibilă. Profund emoționant, „Tatăl” este o poveste de familie serioasă și realistă și o privire nesentimentală, intens emoțională asupra lumii prin ochii unui bărbat care se confruntă cu demență, o ilustrare dramatică a pierderilor fizice care apar împreună cu cele mentale.

Când: duminică, 3 iulie, ora 19.00

Unde: Teatrul Lucia Sturdza Bulandra, Sala Liviu Ciulei

Distribuția: Victor Rebengiuc, Ana Ioana Macarfia, Cătălin Babliuc, Oana Tudor, Maria Veronica Vârlan, Constantin Dogioiu

Regia: Cristi Juncu

„Aeroport”

Un spectacol in care apar, rand pe rand, disperari nevorbite, secrete ce raman toxice, emotii, coincidente ce conduc la doze ce devin din ce în ce mai palpanile ale unui adevar atat de clar si de subiectiv.

Cand iubirea, neiubirea, nevoia si regretul asteapta toate intr-un aeroport, se naste un spectacol în aparenta amuzant, desi plin de tristeti zilnice la fiecare colt. Un spectacol despre iubire, caci doar cu iubire putem trata, in linii mari, singuratatea. Chiar si cea atat de bine acompaniata.
O poveste despre iubire, sau mai degrabă despre iubiri; iubirile costă tocmai pentru că sunt gratuite, ne fac plăcere pentru că sunt dureroase și sunt veșnice tocmai pentru că durează foarte puțin. Cât un tranzit dinspre avionul de Hamburg spre cel de Praga. Sau cam așa ceva.

Când: duminică, 3 iulie, ora 19.00

Unde: Teatrul Godot

Distribuția: Gelu Nițu, Cătălina Mustață/ Carmen Ionescu, Meda Victor, Alexandru Nagy

Regia: Alexandru Nagy

Concerte

Muzica ți-e prietena în fiecare moment al vieții, așa că am pus pe agenda de weekend concerte pe care nu ai cum să le ratezi, nici măcar în zile toride de vară.

Zeppelin Experiment/Mike Godoroja & Blue Spirit, Quantic Pub, sâmbătă, ora 20.00

Luna Amară, Gradina Urbana Km 0, sâmbătă, ora 20.00

Sóley, Club Control, duminică, 3 iulie, ora 19.00

EUROPAfest 2022, Italian Jazz Night, Palatul Regal – Muzeul National de Arta al Romaniei – Sala Auditorium, duminică, 3 iulie, ora 20.00

Foto: Cosmin Ardeleanu

CITEȘTE ȘI: „Uneori ninge cu zăpadă, alteori cu întuneric”, de Gabriel de Achim, în cinematografe din 1 iulie