Agenda de weekend: Ce să faci în București pe 11, 12 și 13 iunie

De: Nicoleta Lepădatu / 11.06.2022, 08:42
Agenda de weekend: Ce să faci în București pe 11, 12 și 13 iunie

Cu o mini vacanță amenințată să fie stricată de coduri de vreme rea, îți propunem să ieși totuși din casă zilele acestea, așa că am pus pe agenda de weekend filme, piese de teatru și concerte greu de ignorat.

Filme

Trei premiere la acest sfârșit de săptămână, dar pe agenda de weekend nu le ai doar pe ele, ci multe alte succese cinematografice pe care trebuie să le vezi.

„Copilul teribil”

Este 1967 şi Rainer Werner Fassbinder năvăleşte pe scena unui mic teatru progresist din Munchen şi acaparează întreaga producţie. Nimeni n-ar fi crezut atunci că rebelul de doar 22 de ani avea să devină unul din cei mai importanţi regizori germani.

Regia: Oskar Roehler

Cu: Oliver Masucci, Hary Prinz, Katja Riemann, Felix Hellmann, Anton Rattinger

Gen film: Biografic, Dramă

„Istoria povestită a unei comunități din Transilvania (Șieu Odorhei)”

Filmul îmbină datele istorice cu relatările locuitorilor din zona Comunei Șieu-Odorhei. Sate transilvănene locuite din cele mai vechi timpuri, cu povești captivante, cu oameni calzi și sinceri ale căror memorii sunt ancorate în vremuri demult apuse.

Regia: Paul Ionele

Cu: Ioan Brendea, Ioan Pop, Cristian Chiriac, George Marinescu, Radu Zăgreanu

Gen film: Documentar

„Jurassic World: Dominația”

La patru ani după ce Isla Nublar a fost distrusă, dinozaurii trăiesc și vânează, în întreaga lume, alături de oameni. Actualul echilibru fragil va redesena viitorul, dar mai ales va stabili dacă omul poate rămâne în vârful lanțului trofic.

Regia: Colin Trevorrow

Cu: Daniella Pineda, Bryce Dallas Howard, Chris Pratt, Jeff Goldblum, Sam Neill, Laura Dern

Gen film: Acţiune

Teatru

Într-o stagiune care se apropie cu pași repezi de final, dar care a avut strălucirea celor pre pandemice am pus pe agenda de weekend câteva piese de teatru remarcabil de diferite, pentru a te aduce mai aproape de scenă.

„Actrițe. Adică, scuze că te ating”

„Actrițe. Adică, scuze că te ating”, în regia lui Mihai Păcurar, este cea mai nouă producție a Teatrului Postnațional Interfonic, se înscrie în demersul organizației de a adresa, prin mijloace specifice artelor performative, abuzul fizic și abuzul emoțional prezent în cadrul instituțiilor și colectivelor artistice. Spectacolul vorbește despre sistemul piramidal din mediul teatral, în care factorii de decizie implicați, care își exercită piramidal puterea, acceptă, tacit sau vădit, situații abuzive în procesele de muncă.

Textul este scris de Michał Telega și a fost creat în urma unor interviuri cu cinci studente de la Facultatea de Actorie a Academiei de Arte Teatrale din Cracovia, pe tema depășirii limitelor și a exploatării (abuzului) în procesul de lucru artistic. A fost publicat recent în cartea “Revoluții. Antologie de teatru contemporan polonez” de Editura ART.
Michał Telega (n. 1996) este regizor de teatru și absolvent, în 2021, al Academiei de Arte Teatrale Stanisław Wyspiański din Cracovia.

Când: sâmbătă, 11 iunie, ora 18.00

Unde: Goethe Institut București

Distribuția: Mădălina Mușat, Paula Dunker, Oana Hodade, Oana Pușcatu, Carmen Ghiurco, Kinga Ötvös

Regia: Mihai Păcurar

„Scaunele”

„Scaunele” – poate cea mai metafizică dintre piesele lui Ionesco, continuă să ne răscolească existenţa, pe care o credem sau vrem cu disperare să o credem, plină de sens şi de evenimente importante. Ionesco ne arată, fără menajamente, golul în care ne zbatem, o imagine a omenirii în căutarea propriei identităţi şi a unui scop care să ne justifice viaţa. Doi bătrâni îşi analizează cu melancolie viaţa. Vorbesc, se agită şi aşteaptă, alintându-se cu amintiri ratate. O analiză a ceea ce a fost fericirea şi nefericirea lor. Trec fulgerător de la tristeţea fără gravitate la un entuziasm fără durată, se mint, se ceartă şi se consolează reciproc. Un discurs despre singurătatea în doi, despre ratarea în cuplu şi moartea de unul singur.

Când: sâmbătă, 11 iunie, ora 19.00

Unde: TEATRUL LUCIA STURDZA BULANDRA

Distribuția: Răzvan Vasilescu, Oana Pellea, Gabriel Spahiu

Regia: Felix Alexa

„Casa de la țară”

Casa de la țară de Donald Margulies este una dintre cele mai structurate și mai reușite piese americane care au ajuns pe Broadway în ultimul deceniu.
Cu umor și ironie, dar și cu o luciditate împinsă până la cruzime, Donald Margulies (deținător al Premiului Pulitzer pentru dramaturgie) propune o complicată poveste de familie care naște multe întrebări și nu oferă nici un răspuns.
„Casa de la țară” este  o poveste despre ce trăim atunci când trăim. Ne trăim viața? Ne trăim cariera? Ne trăim visele? Ne trăim eșecurile? Dar este și o poveste despre mai multe feluri de a iubi și despre mai multe feluri de a urî. Dar, mai ales, „Casa de la țară”  este o poveste despre oameni.

Când: duminică, 12 iunie, ora 19.00

Unde: TNB

Distribuția: Maia Morgenstern, Marius Manole, Gavril Pătru, Marius Bodochi, Raluca Aprodu, Cătălina Mihai, Maruca Băiașu

Regia: Claudiu Goga

„Missouri Sky”

„Missouri Sky” – un spectacol despre potriviri. Un fapt divers, mai curând sugerat, dar ale cărui implicații ar putea să fie – pe bună dreptate sau nu –  serioase. Diferența este că uniunea dintre cei doi nu este nici întâmplătoare (deși bazată pe un impuls), nici frivolă (deși bazată pe conjunctură). Doi oameni care, în felul lor, nu-și găsesc locul: o femeie care trăiește cvasi-singură, aflată la răscrucea inefabilă dintre „tinerețe” și „bătrânețe” – sau accepțiunile generale legate de aceste două concepte; un băiat pentru care viitorul nu e sursă de entuziasm, ci de angoasă. O legătură neprevăzută, dar necesară, motivată nu pe vreo caracteristică fizică (în fapt, apropierea fizică trebuie rapid expediată), ci de configurații intime.

Când: duminică, 12 iunie, ora 19.00

Unde: TEATRUL EXCELSIOR

Distribuția: Andreea Hristu, Dan Pughineanu

Regia: Silvia Roman

„Și cu pisica ce-ați făcut?”

Tanti Lili este mătușa bogată, Tonel este nepotul obsedat de jocuri de noroc care, bineînțeles, vrea banii mătușii. Vi se pare cunoscută istorioara? E posibil, toate poveștile s-au spus deja, nou poate fi doar felul în care le spui. Spectacolul „Și cu pisica ce-ați făcut?” e o comedie plină de răsturnări de situație și care, până în ultimul moment, ia spectatorul prin surprindere, îl trece prin toate stările de la râs la emoție fără niciun fel de avertisment. Autoarea Lia Bugnar (care e și regizoarea spectacolului) a ales actorii pe sprânceană, oferind spectatorilor o oră jumătate care zboară pe nerăsuflate. Rodica Mandache, Marius Manole, Maria Buză, Medeea Marinescu, Anghel Damian și Lia Bugnar au lucrat în pandemie acest spectacol, iar acum, că au în sfârșit prilejul să-l ofere spectatorilor, o fac cu energia și dorul actorului care a fost ținut departe de scenă mult prea mult timp. O comedie făcută între actori prieteni, cu bucurie pentru teatru, spre bucuria spectatorului.

Când: luni, 13 iunie, ora 19.00

Unde: TNB

Distribuția: Rodica Mandache, Marius Manole, Medeea Marinescu, Maria Buză, Anghel Damian, Lia Bugnar

Regia: Lia Bugnar

Concerte

Muzica te scoate mereu din cele mai rele stări, este motiv de bucurie, de sărbătoare și, cum altfel, de ieșit din casă. Am pus pe agenda de weekend câteva concerte la care ai putea fi tentat să mergi.

ANTON, Quantic Pub, sâmbătăt, 11 iunie, ora 20.00

Jurjak, Grădina Urbană, sâmbătăt, 11 iunie, ora 20.00

Foto: Florin Ghioca (pentru TNB)

CITEȘTE ȘI: American Independent Film Festival – filme cu vampiri și demoni produse în România, difuzate online  

Iconic Jarmusch, Coen, Linklater – open air la American Independent Film Festival