Agenda de weekend: Ce să faci în București pe 30 aprilie și 1 mai

De: Nicoleta Lepădatu / 30.04.2022, 09:06
Agenda de weekend: Ce să faci în București pe 30 aprilie și 1 mai

În ziua tradițională de mers în Vamă și ieșit în natură, am pus pe agenda de weekend și altfel de motive de ieșit din casă, fie că este vorba despre filme, piese de teatru sau concerte.

Film

Un film românesc, unul documentar și un blockbuster se află pe agenda de weekend, dar în cinematografe sunt o mulțime de filme la care ai putea să ajungi, pentru două ore de evadare din realitate.

„Spioni de ocazie”

În primăvara lui ’44, soarta multor piloţi aliaţi căzuţi în Europa de Est era necunoscută. Biroul MI9 decide să găsească prizonierii şi să-i extragă. Spionii de ocazie recrutați s-au trezit, însă, prinşi între război, politică şi viaţa personală.

Regia: Oana Giurgiu

Cu: Paul Ipate, Ioan Paraschiv, Luminița Mihai

Gen film: Documentar

„Importanța de a fi arhitect”

Alternând dialogurile cu numeroase personalităţi din lumea modei și a artei şi prezentând lucrările studioului de arhitectură ACPV din Milano, documentarul prezintă o viziune a lumii post-Covid în mijlocul crizei climatice şi a reorganizării urbane.

Regia: Giorgio Ferrero

Cu: Antonio Citterio, Patricia Viel

Gen film: Documentar

„Vikingul”

The Northman, de la aclamatul regizor Robert Eggers, este o epopee despre răzbunare care ne arată până unde va merge un prinț viking pentru a răzbuna moartea tatălui său.

Regia: Robert Eggers

Cu: Alexander Skarsgård, Anya Taylor-Joy, Nicole Kidman, Ethan Hawke

Gen film: Acţiune

Teatru

În mijloc de stagiune care se desfășoară ca în vremurile bune, să mergi la o piesă de teatru este o idee demnă de luat în calcul. Am pus pe agenda de weekend variante care să te scoată din casă.

„Jaful”

O înmormântare cu bucluc. Un jaf de zile mari. O comedie neagră plină de situații nebune. O excelentă satiră la adresa bisericii, a ipocriziei sociale și a integrității poliției, Jaful propune un carusel de situații care mai de care mai neașteptate. Un polițist ciudat, o asistentă medicală căreia, în mod straniu, îi mor soții imediat ce se căsătorește, doi tineri hoți, la început de „carieră”, un proaspăt văduv și… soția lui decedată participă cu toții, cu voie sau fără voie, la o farsă nebună. La înmormântarea Doamnei McLeavy se întâmplă lucruri ciudate. Ce legătură există între un sicriu, un jaf și-o sumă mare de bani?

Când: 30 aprilie, ora 19.00

Unde: Teatru Nottara, Sala Horia Lovinescu

Distribuția: Sorin Cociș, Corina Dragomir, Diana Roman, Vlad Bălan, Răzvan Bănică,  Șerban Gomoi / Lucian Ghimiși, Corina Dragomir

Regia: Vlad Massaci

„Equus”

Psihodramă în două acte, Equus este o piesă puternică despre sacrificiul ritualic, despre fascinația religioasă devenită refugiu irațional și adorație erotică. Inspirată de un caz real, piesa bine-cunoscutului autor Peter Shaffer a devenit la scurtă vreme după premiera din 1973 una dintre creațiile de referință ale dramaturgiei britanice contemporane, fiind răsplătită cu un premiu Tony și o adaptare cinematografică valoroasă.

Când: 30 aprilie, ora 19.00

Unde: Teatrul Stela Popescu

Distribuția: George Costin, Tudor Cucu Dumitrescu, Alexandru Pavel, Mirela Zeța, Crina Matei, Ana Crețu, Sorin Aurel Sandu, Adrian Ban, Ana Maria Ivan, Andrei Dogaru, Visarion Udatu

Regia: Victor Ioan Frunză

„Soldatul de ciocolată”

Piesa „Armele și omul” a fost scrisă de Bernard Shaw când avea 38 de ani și a fost reprezentată pentru prima dată, în anul în 1894, la Londra. Succesul nu a întârziat să apară chiar de la premieră, iar opinia despre Shaw ca fiind unul dintre cei mai inteligenți dramaturgi din Londra a fost unanimă. Patru ani mai târziu va fi publicată în colecția numită Piese plăcute. Deși a fost foarte rar jucată în România, în lume a rămas una dintre cele mai populare și mai des montate comedii.

E o piesă care vorbește despre divizarea Europei, despre naționalism și xenofobie, despre iluzia păcii, dar și despre iluzia dragostei de a înfrumuseța realitatea; un spectacol care te face să simți diferența dintre dragostea adevărată și cea de pe scenă, ca la operă. Deși piesa lui Shaw a fost scrisă acum un secol, tema este încă actuală.

Când: 1 mai, ora 19.00

Unde: Teatrul Odeon, Sala Majestic

Distribuția: Sabrina Iașchevici / Nicoleta Lefter, Antoaneta Zaharia, Alina Berzunțeanu / Ana Bianca Popescu, Alexandru Papadopol / Gabriel Pintilei, Marius Damian / Cezar Antal, Gelu Niţu / Constantin Cojocaru, Conrad Mericoffer / Cătălin Babliuc, Dimitrii Bogomaz

Regia: Andrei Șerban

 „Cină cu prieteni”

Câștigătoare a premiului Pulitzer pentru dramaturgie în 2000, „Cină cu prieteni” este o capodoperă modernă care analizează viețile a două cupluri și implicațiile pe care un divorț le va avea asupra prieteniei dintre cei patru protagoniști. Margulies este un fin observator al lucrurilor obișnuite ale vieții, cu slăbiciunile ei – lucruri ce devin inedite, grație modului remarcabil în care sunt prezentate de autor. Textul, plin de umor, căldură și înțelepciune, atrage prin limbajul impecabil – folosind un ton, când amuzant, când dulce-amărui – prin dialogurile veridice, dar și prin problematica subiectului propus, care îndeamnă la serioase reflecții.

Când: 1 mai, ora 19.00

Unde: Teatrul Lucia Sturdza Bulandra, Sala Liviu Ciulei

Distribuția: Șerban Pavlu, Andreea Bibiri, Ana Ioana Macaria, Vlad Zamfirescu

Regia: Cristi Juncu

Concerte

Alege și de această dată muzică, pentru că am pus pe agenda de weekend o mulțime de concerte la care ai putea să mergi.

George Baicea Electric Blues Band, Green Hours, 30 aprilie, ora 19.00

White Mahala, Grădina herăstrău, 30 arilie, ora 19.00

Straight Edge Hardcore Punk Show w/ Escalate, Mitropolit Filaret 16, 30 aprilie, ora 19.00

Antonia & Band – Concert în Orașul cu Chef de Viață; Berăria H, 30 aprilie, ora 19.00

Potcoava de AUR, Sala Palatului, 30 aprilie, ora 19.00

Alifantis Trio #liveintheGarden, Gradina Urabană, 30 aprilie, ora 20.00

Bucharest Jazz Orchestra: The Magic of Miles Davis, Teatrul Godot, 30 aprilie, ora 20.00

Ducu Bertzi | Acoustic Garden, Berăria H, 30 aprilie, ora 20.00

Concert Teodora Brody Enache & Káel Norbert International Jazz Day, La Mama, Clubul Țăranului, 30 aprilie, ora 20.00

Over, Hard Rock Cafe, 30 aprilie, ora 21.30

Provincialii cântă în Orașul cu Chef de Viață, Berăria H, 30 aprilie, ora 22.30

Timpuri Noi Muncitorești, Quantic Pub, 1 mai, ora 19.00

Vali Crăciunescu & Cooperativa 9 – De of și Aoleu, Berăria H, 1 mai, ora 19.30

Foto: Teatrul Odeon

CITEȘTE ȘI: American Independent Film Festival – filme cu vampiri și demoni produse în România, difuzate online  

Iconic Jarmusch, Coen, Linklater – open air la American Independent Film Festival