American Independent Film Festival 2021 începe miercuri în București

De: Ana Obretin / 22.06.2021, 17:23
American Independent Film Festival 2021 începe miercuri în București

American Independent Film Festival 2021 debutează miercuri, în București, și, până pe 27 iunie, cinefilii sunt așteptați la Cinema Muzeul Țăranului să vadă în premieră în România producțiile premiate anul acesta cu Oscar pentru cea mai bună actriță și cel mai bun actor în rol secundar, debutul regizoral al starului din „Stăpânul Inelelor” Viggo Mortensen, dar și cel mai nou film cu Jude Law într-un „rol exceptional” (Vulture).

Multe dintre titlurile din programul disponibil pe www.filmedefestival.ro vor putea fi văzute pe marele ecran anul acesta doar la AIFF.5, spun organizatorii, într-un comunicat remis Apropo.

Tot la Cinema Muzeul Țăranului, festivalul aduce o surpriză pentru profesioniștii din industria cinematografică și studenții de profil, dar și pentru publicul larg: secțiunea specială „Films on filmmakers”, care prezintă producții care vorbesc despre cineaști și încercările de orice fel prin care trec aceștia. Cu această ocazie, renumitul scriitor, profesor și selecționer de film Dennis Lim va intra în conversație cu publicul despre starea actuală a producțiilor cinematografice independente, despre cum s-a schimbat industria în ultimii ani odată cu dezvoltarea platformelor de  streaming și ce înseamnă acest aspect pentru viitorul cinematografiei internaționale.

Criticul Andrei Tănăsescu, va discuta live, via Zoom, cu Denis Lim pe 25 iunie, de la ora 19.45, la Cinema Muzeul Țăranului. Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.

De asemenea, în închiderea festivalului, regizoarea Kitty Green va intra în direct cu publicul bucureștean, după proiecția filmului „The Assistant”, pentru o sesiune de întrebări și răspunsuri moderată de criticul de film Ionuț Mareș. Documentarul său de debut „Ukraine Is Not a Brothel” a avut premiera la Festivalul de Film de la Veneția în 2013. „The Assistant” este primul ei lungmetraj de ficțiune și a fost proiectat prima dată la Festivalul de Film de la Telluride, iar apoi la Sundance și Berlin.

La Food Hood vor fi proiectate primele filme ale unor regizori cunoscuți acum în întreaga lume, în secțiunea Iconic Debuts, iar, în închiderea festivalului, „Bonnie and Clyde”. Intrarea este liberă, iar sâmbătă, 26 iunie, va avea loc un recital We Singing Colours.

Online, pe Eventbook.ro, pot fi vizionate primele producții americane filmate în România în anii ’90, în secțiunea Fright@Midnight – Focus Full Moon Features.

American Independent Film Festival 2021, prin Asociația Cinemascop, donează, ca în fiecare an, toate încasările care îi revin din biletele. Anul acesta fondurile vor merge către Asociația Casa Bună.

„Fiecare bilet cumpărat pentru AIFF.5 ajută, iar pentru donații directe puteți folosi modalitățile disponibile pe https://asociatiacasabuna.ro/implica-te/doneaza. Puteți contribui și participând la una dintre activitățile recurente ale sociației înscriindu-vă pe: https://asociatiacasabuna.ro/implica-te/voluntariat”, transmit organizatorii

Programul complet al festivalului poate fi consultat pe: https://bit.ly/ProgramAIFF5, iar biletele sunt puse în vânzare pe: https://bit.ly/BileteAIFF5.

American Independent Film Festival este organizat de Asociația Cinemascop și aduce în fiecare an cele mai noi, creative și originale filme americane de cinema publicului din România. Printre oaspeții edițiilor anterioare s-au numărat: Joaquin Phoenix, Ethan Hawke, John C. Reilly, Benh Zeitlin, Jacques Audiard, Maya Hawke ori Sebastian Stan.

CITEȘTE ȘI: American Independent Film Festival din București: „Judas and the Black Messiah”, premiat cu Oscar, printre surprize

Ethan Hawke şi Joaquin Phoenix, invitaţi de onoare la American Independent Film Festival din Bucureşti

Foto: Cinemascop