Angelina Jolie, vizită cu peripeții în Ucraina; actrița, dusă într-un adăpost antiaerian

De: Ana Obretin / 01.05.2022, 09:32
Angelina Jolie, vizită cu peripeții în Ucraina; actrița, dusă într-un adăpost antiaerian

Angelina Jolie a avut o apariție surpriză într-o cafenea din Liov, vestul Ucrainei, sâmbătă. Foarte dedicată cauzelor umanitare, actrița încearcă să-i ajute pe ucraineni, grav afectați de războiul cu Rusia, declanșat de aceasta din urmă de mai bine de două luni.

Imaginile cu Angelina Jolie au fost difuzate pe Facebook de o locuitoare, Maya Pidhoretska, care se afla din întâmplare, sâmbătă, în acea cafenea. „M-am dus doar să iau o cafea”, a scris aceasta pe Facebook, alături de un videoclip cu ceea ce s-a întâmplat. Ea a scris în glumă: „Doar Angelina Jolie”.

Videoclipul postat pe rețelele de socializare online o arată pe Jolie, premiată cu Oscar, trimis special al Agenției pentru Refugiați a ONU din 2012, semnând un autograf pentru un fan din oraș, care a fost un refugiu relativ sigur în timpul invaziei ruse. După ce i-a întâmpinat pe ucrainenii strămutați care soseau cu un tren de evacuare dintr-un oraș din regiunea Donețk, Jolie și-a petrecut timpul vizitând copiii și voluntarii de la o unitate medicală, a scris guvernatorul regional al Liovului, Maksym Kozytskyi, pe Telegram.

CITEȘTE ȘI: Sean Penn cere miliardarilor să cumpere avioane pentru Ucraina

Ucraina câștigă războiul pe social media. Melodie virală dedicată dronei Bayraktar (VIDEO)

10 actori care au interpretat personalități politice

„Pentru noi toți, această vizită a fost o surpriză”, a scris Kozytskyi. „Mulți oameni care au văzut-o pe doamna Jolie în regiunea Liov nu au putut să creadă că este cu adevărat ea”, a mai scris acesta.

Joung-ah Ghedini-Williams, purtătoarea de cuvânt a organizației ONU, a declarat într-un e-mail pentru The Washington Post că Jolie nu se afla în Liov în calitate de trimis special, ci ca persoană privată. Reprezentanții lui Jolie nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii sâmbătă. Un purtător de cuvânt al actriței a declarat pentru NBC News că Jolie, care a lăudat „reziliența, curajul și demnitatea” țării, se afla în Ucraina „pentru a arăta impactul uman al conflictului și pentru a sprijini populația civilă”.

„Efectul pe care îl are războiul asupra unei generații de copii ucraineni este devastator de văzut”, a spus Angelina Jolie

„Niciun copil, nicăieri, nu ar trebui să-și părăsească locuința, să fie martor la uciderea celor dragi sau să experimenteze bombardamentele și distrugerea casei. Însă aceasta este realitatea atâtor copii din Ucraina și din întreaga lume”, a spus starul într-o declarație pentru NBC.

Vedeta în vârstă de 46 de ani a atras atenția asupra altor crize umanitare, vizitând anterior Mosul, din Irak, în 2011, și Yemen, chiar luna trecută. Ea i-a vizitat tinerii refugiați ucraineni luna trecută la un spital de pediatrie din Roma.

Jolie și-a exprimat sprijinul pentru Ucraina încă de dinainte de debutul războiului. Ea a subliniat pe Instagram că „cei mici vor plăti cel mai mare preț” în timpul invaziei ruse. „Ca mulți dintre voi, mă rog pentru oamenii din Ucraina”, a scris ea în februarie.

Angelina Jolie nu este prima celebritate care merge în Ucraina în timpul conflictului. Actorul și activistul Sean Penn a fost în Ucraina, filmând un documentar despre invazie, la sfârșitul lunii februarie. Penn l-a denunțat pe președintele rus Vladimir Putin pentru ceea ce regizorul american a numit „una dintre cele îngrozitoare greșeli pentru întreaga omenire”.

Liovul, care a fost ținta unor atacuri sporadice din partea rușilor, a devenit un refugiu pentru civili, diplomați, jurnaliști și grupuri de ajutor având în vedere siguranța relativă și proximitatea cu granița poloneză. Dar orașul s-a confruntat cu propria sa tragedie în timpul invaziei. Cel puțin șapte persoane au fost ucise în timpul atacurilor aeriene rusești la începutul acestei luni, potrivit lui Kozytskyi și oficialilor ucraineni.

CITEȘTE ȘI: Sean Penn, mărturii despre situația din Ucraina, unde a filmat un documentar despre invazia Rusiei

Foto: Profimedia Images