Apelul făcut de Harvey Weinstein după condamnarea pentru viol, respins în instanță

De: Ana Obretin / 03.06.2022, 10:27
Apelul făcut de Harvey Weinstein după condamnarea pentru viol, respins în instanță

Apelul făcut de Harvey Weinstein după condamnarea sa pentru viol, în 2020, a fost respins în instanță. Fostul producător de film american, pe vremuri una dintre cele mai cunoscute figuri de la Hollywood, ale cărui agresiuni sexuale au declanșat mișcarea #MeToo în 2017, a fost condamnat, în 2020, după un proces care a avut loc la New York, pentru agresiune sexuală și viol.

Într-o decizie unanimă, cinci judecători de la Curtea de Apel din New York au menținut, joi, verdictul de vinovăție dat în februarie 2020 și condamnarea, în martie a aceluiași an, la 23 de ani de închisoare pentru o agresiune sexuală săvârșită în 2006 și un viol, în 2013.

CITEȘTE ȘI: Prințul Andrew a fost dat în judecată pentru viol

Marea Britanie: Kevin Spacey, acuzat de agresiuni sexuale, va apărea „voluntar” în fața instanței

Apelul a fost anunțat în februarie 2020, dar depusă oficial în aprilie 2021, din cauza pandemiei. Apărarea a susținut că juriul de la acea vreme, de la Tribunalul din Manhattan, a fost influențat de audierea la proces a femeilor care nu făceau parte din dosarul de urmărire penală. Judecătorii au respins aceste elemente, considerând că acești martori au adus „informații utile” în fața justiției, permițând juraților să „înțeleagă pe deplin dinamica” ce a funcționat între Harvey Weinstein și victimele sale, potrivit Le Figaro.

Harvey Weinstein și declanșarea mișcării #MeToo

Într-o declarație, actualul procuror al districtului Manhattan, Alvin Bragg, succesorul magistratului Cyrus Vance, care l-a urmărit penal pe Harvey Weinstein, s-a declarat „mulțumit de decizie, care menține o condamnare majoră, ce a schimbat modul în care procurorii și instanțele abordează complexitatea urmăririi penale a prădătorilor sexuali”.

Dezvăluirile despre agresiunile săvârșite de producător, din octombrie 2017, au declanșat mișcarea globală #MeToo, pentru a crește gradul de conștientizare și a lupta împotriva agresiunii sexuale și a infracțiunilor de acest tip.

Bărbatul în vârstă de 70 de ani este în prezent încarcerat într-o închisoare din California, unde așteaptă un nou proces pentru presupuse agresiuni sexuale asupra altor cinci femei. El va pleda nevinovat și a susținut întotdeauna că victimele lui au fost de acord cu astfel de relații. În total, aproximativ 90 de femei – printre care vedetele Angelina Jolie, Gwyneth Paltrow și Salma Hayek – l-au acuzat pe Harvey Weinstein de hărțuire sau agresiune sexuală.

CITEȘTE ȘI: „She Said”, filmul despre procesul lui Harvey Weinstein, va fi lansat anul viitor

Foto: Profimedia Images