„Black Hawk Down” la București – Top 10 filme de război

De: Ana Obretin / 15.07.2021, 16:49

Un elicopter Black Hawk al armatei americane a aterizat forţat, joi, în piaţa Charles de Gaulle din Bucuresti. Piloții elicopterului participau la antrenamentele pentru Ziua Aviației, marcată pe 20 iulie, când s-a produs o defecțiune. VH-60N Black Hawk este una dintre cele mai cunoscute aeronave folosite de armata SUA  și a fost și pretext pentru realizarea unuia dintre cele mai bune filme de război din istorie.

În 2001, cineastul Ridley Scott lansa „Black Hawk Down”. Filmul premiat cu Oscar prezintă Bătălia din Mogadishu, Somalia, din 1993. Lăudat pentru realizările tehnice, lungmetrajul a beneficiat și de o distribuție de cinci stele: Josh Hartnett, Eric Bana, Ewan McGregor, Ty Burrell, Nikolaj Coster-Waldau și Tom Hardy.

Iată mai jos alte 9 filme de război care pot egala prin distribuție și tehnică „Black Hawk Down”.

„12 Strong” (2018)

Similară cu „Black Hawk Down”, în sensul în care secvențele de război sunt tratate ca niște mini-filme de acțiune, pelicula lui Nicolai Fuglsig, vizibil influențată de cea a lui Ridley Scott, îi are în distribuție pe Chris Hemsworth, Michael Shannon și Michael Peña.

„13 Hours” (2016)

Cu John Krasinski în rolul principal, aceasta nu este prima incursiune a lui Michael Bay în genul peliculelor de război, dar a fost cu siguranță un film bombastic aliniat cu sensibilitatea cineastului, scrie ScreenRant, care subliniază totuși că mesajul producției este ușor confuz. 

„The Thin Red Line” (1998)

Pelicula se desprinde de filmele zgomotoase, cu efecte puternice și, deși are multe momente epice de război, este ușor filosofică privind actele de vitejie. Terrence Malick a reușit să-i adune în distribuție pe Sean Penn, Adrien Brody, George Clooney, Woody Harrelson, Nick Nolte, John Travolta și John C. Reilly. 

„The Hurt Locker” (2008)

Premiat cu Oscar pentru cel mai bun film, „The Hurt Locker”, cu Jeremy Renner, regizat de Kathryn Bigelow, reprezintă o abordare asupra unei pelicule de război care merge puțin mai departe decât a îndrăznit „Black Hawk Down”.

„Dunkerque” (2017)

Un film cu un montaj video și audio impresionant, „Dunkerque”, de Christopher Nolan, oferă spectatorului o experiență a războiului viscerală. Din distribuția filmului premiat cu Oscar fac parte Tom Hardy, Cilliam Murphy și Harry Styles.

„Pearl Harbour” (2001)

Lansat în același an cu „Black Hawk Down”, filmul lui Michael Bay, premiat cu Oscar pentru cel mai bun montaj de sunet, se bazează tot pe o poveste adevărată. A fost cel mai așteptat dintre cele două, însă a primit recenzii amestecate din partea criticilor. Ambele filme îl au pe Josh Hartnett în distribuție.

„Zero Dark Thirty” (2012)

Kathryn Bigelow este din nou pe listă, cu al doilea său film de război după o poveste adevărată, nominalizat la Oscar și premiat cu acest trofeu pentru montajul de sunet. O distribuție de excepție completeaza realizările tehnice: Chris Pratt, Mark Duplass, Stephen Dillane și James Gandolfini, alături de starul Jessica Chastain.

„Saving Private Ryan” (1998)

Regizat de Steven Spielberg, premiat cu cinci Oscaruri, este considerat de mulți cel mai bun film de război realizat vreodată, are efecte speciale incredibile și o distribuție din care fac parte, printre alții, Tom Hanks, Matt Damon și Vin Diesel.

„Fury” (2014)

Filmul lui David Ayer poate sta cu brio pe același nivel cu „Black Hawk Down” și se concentrează pe ceea ce poate un grup de străini, care devin cei mai importanți oameni ai zilei, să realizeze împreună. În rolurile principale sunt Brad Pitt, Shia LaBeouf, Logan Lerman, Michael Peña și Jon Bernthal.

CITEȘTE ȘI: Netflix lansează două noi funcționalități pentru copii: E-mailurile de recapitulare și Rândurile Top 10

Top 10 cele mai ascultate coloane sonore ale serialelor din toate timpurile, făcut de Spotify

Top 10 cele mai vizionate videoclipuri de pe YouTube din toate timpurile

Foto: Profimedia Images