Cannes 2021: Jodie Foster nu este singura care va fi recompensată cu un Palme d’Or pentru întreaga carieră

De: Nicoleta Lepădatu / 23.06.2021, 10:28
Cannes 2021: Jodie Foster nu este singura care va fi recompensată cu un Palme d’Or pentru întreaga carieră

Cannes 2021: Cineastul italian Marco Bellocchio își va prezenta următorul lungmetraj, documentarul „Marx Can Wait”, la celebrul festival de film, unde va primi și un Palme d’Or onorific, pentru cinci decenii de carieră, la ceremonia de închidere din 17 iulie.

Această distincție, acordată în trecut lui Jane Fonda, Jean-Paul Belmondo și Agnès Varda, salută cariera unui „mare maestru al cinematografiei italiene” care este în același timp „un cineast, un autor și un poet”, a subliniat un oficial al Festivalului de Film de la Cannes, într-un comunicat de presă.

În documentarul său, selectat în noua secțiune Cannes Première, destinat regizorilor experimentați, Marco Bellocchio face o analiză profundă a sinuciderii fratelui său geamăn, la vârsta de 29 de ani. Un cineast extrem de implicat, autor al unor filme care denunță religia sau armata, Marco Bellocchio are acum 81 de ani. El „nu s-a recuperat niciodată” din această tragedie intimă, „atât o sursă de vinovăție, cât și inspirație”, și amestecă în extrasele sale documentare părți din filmele și conversațiile cu rudele sale, conform site-ului festivalului.

Marco Bellocchio, un obișnuit la Cannes

A fost selectat în mod regulat cu filme precum „Henri al IV-lea, regele nebun” în 1984 sau mai recent „Trădătorul” (2019). El a prezentat, de asemenea, pe croazetă (la Săptămâna a Regizorilor) „Le Diable au corps” (1986), ale cărui scene foarte crude au stârnit controverse printre cei prezenți la festival. În 2009  a participat cu „Vincere”, o frescă istorică a ascensiunii fascismului în Italia și viața lui Mussolini, văzută prin ochii amantei sale. În 2011 a primit un Leu de Aur onorific, la Veneția.

„Marco a pus mereu la îndoială instituțiile, tradițiile, istoria intimă și colectivă. Cu fiecare dintre lucrările sale, aproape involuntar, dar cât se poate de natural, revoluționează ordinea stabilită”, a declarat președintele festivalului Pierre Lescure într-un comunicat de presă.

Și cineastul italian nu este singurul în centrul atenției pentru această ediție a 74-a, Cannes 2021. Actrița și regizoarea Jodie Foster va primi, de asemenea, un Palme d’Or onorific, pentru întreaga carieră, la ceremonia de deschidere a festivalului, pe 6 iulie.

Foto: Profimedia images

CITEȘTE ȘI: Jodie Foster va fi onorată cu Palme d’Or pentru întreaga carieră la Festivalul de la Cannes